Telefon m/5 kameraer – selvsagt
For 3 år siden ville mange av oss kalt det idiotisk. I dag fremstår 3-5 kameraer på telefonen som sunn fornuft - og et eksempel til etterfølgelse. Et (indirekte) ledelsesverktøy.
Det umulige er mulig - ved å tenke annerledes, og smarttelefoner med mange kameraer er flotte eksempler. Bedre kameraer er nødvendig. Bedre kamera betyr variabel blender og brennvidde. Men det finnes ikke plass. 52mm brennvidde med en 'dings' som er 8mm tykk virker selvmotsigende. Hva gjør vi?
Det kreative svaret er flere linser, flere kameraer og mer software. Kostbart og upraktisk ved første øyekast (for 3-4 år siden), nå en selvfølge. En annerledes innfallsvinkel og problemet var ikke bare løst, men åpnet en ny verden av muligheter. Med på kjøpet fulgte en skikkelig 'booster' for utviklingen av både optisk og sensor-teknologi.
En flott påminnelse mange av oss kan ha nytte av hver eneste dag - for eksempel i møte med det klassiske 'går ikke, fordi' argumentet. 'Går ikke, fordi' er lettvint og kostbart. Det er også problematisk fordi påstandene gjerne kommer fra såkalt kompetent hold. Og ledere er avhengige av råd fra 'kompetent hold'. Hvordan kan ledere kvalitetssikre rådene de får?
Klart det er fristende å skylde på 'ekspertisen', men den som ber om råd har også ansvar for kvalitetssikringen. Derfor er telefoner med 5 eller flere kameraer et ledelsesverktøy: "Hvordan kan problemstilling X være umulig når problemer som utfordrer fysikkens lover - som telefoner med optisk zoom og variabel brennvidde - kan løses?"
Ett av mange eksempler på annerledes-tenking med oppsiktsvekkende resultater, og spesielt nærliggende fordi 'alle' har smarttelefon, 'alle' fotograferer og de fleste kjenner utfordringen. En utfordring som er representativ for hva mange av oss møter ukentlig. Vi snakker om raske endringer og store muligheter, mens vi lar historiske begrensninger og målestokker sette grenser for nye løsninger og tjenester. Bevarer posisjoner, funksjoner, avdelinger og løsninger for å slippe å 'ta kampen'. Men å flytte seg fremover betyr - blant annet - å 'ta kampen'.
Kvalitetssikring av ekspertråd koker ned til ett enkelt ord: 'Hvorfor'. Etter tilstrekkelig mange 'hvorfor' har vi enten forstått både utfordringen(e) og løsningen, eller vi bytter rådgivere. Det er jobben deres å presentere en forståelig helhet - et beslutningsgrunnlag. Og vår jobb som ledere og oppdragsgivere å forlange denne forståelsen.
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.