Rydde Internettet?
Hvis 'umulig' er din første tanke, er du i godt selskap. Både motivasjonen og muligheten mangler. Men begge deler er i forandring. I 2021 kan du rydde selv - på Gmail, Twitter, Facebook, Hotmail etc. – hvis du vil…
Det hørtes ut som en drøm, og når sant skal sies, for brukere flest er det om ikke irrelevant, i alle fall uinteressant. De tenker ikke slik. Snarere tvert imot. For brukere flest er fordelen med å kunne finne igjen ting de absolutt ikke hadde tenkt å ta vare på, oftere en velsignelse enn det motsatte. Mailen med Skatteetaten fra 2006? Brevet til Klient Y fra 2009, mon tro om det var i november? Bildene fra ulykken i 2010 - etc.
Dessuten - selv i 2020 deler brukere flest til dels personlige og private opplysninger hemningsløst på sosiale medier. GDPR og tilsvarende har - alle gode hensikter til tross - legitimert (mis)bruk av slik informasjon gjennom å tvinge frem eksplisitt aksept fra brukerens side. Brukerne vil ha enkelhet, ikke forstyrrelser. Det visste vi fra før.
Det GDPR og tilsvarende imidlertid har ført med seg, er tydeligere regler for hva brukerne selv skal ha kontroll over - og rettigheter til - også etter at den mer eller mindre frivillige aksepten er gitt. Herunder tilgang til slettemekanismer for de som er bevisste nok til å både tenke tanken og gjøre noe med den. Det er denne endringen som smått om senn gjør det mulig for enkeltbrukere å rydde opp etter seg – når/hvis de ønsker det.
Nivået slike mekanismer befinner seg på mot slutten av 2020, er imidlertid alt annet enn brukerorientert. Det kreves innsats, forståelse, tid og tålmodighet for å 'datarydde' i Outlook, Gmail, Snapchat, Instagram, Dropbox og hundrevis av andre tjenester der vi mer eller mindre overlagt har lagt igjen vår historie i årevis. Selv de av oss som 'driver med slikt' vil raskt være fristet til å gi opp tidlig i prosessen. Med mindre vi finner verktøy som kan hjelpe.
Hvilket er vårt poeng: Ryddeverktøy kommer. En trend som ble tydelig tidligere i år gjennom verktøy som TwitterDelete og Twitter Deleter for tvitrere, Jumbo (app for Android og iOS) for Facebook + Twitter og en håndfull andre som fortsatt er i støpeskjeen.
Det vi ser er verktøy som reduserer ryddeterskelen til 'folkelig nivå', som kan slette (rydde) etter forståelige kriterier - datatype, alder/tidspunkt, størrelse, etc. Og etterhvert bidra med arkivering av objekter det er meningsfylt å ta vare på, fjerne dubletter, søke på spesifikt innhold på tvers av plattformer ('hvor var det jeg skrev om skaden i 2012?' - eller tilsvarende i profesjonell parlance. For dette har ikke bare med personlig informasjon å gjøre. Internettet flommer over av jobbrelatert innhold på antatt personlige medier og kanaler. Derfor er fremveksten av slike verktøy i høyeste grad et profesjonelt anliggende.
Dessuten - og sjelden nevnt - er ryddingen bra for miljøet. Visst er lagring billig, men når millioner, etterhvert milliarder av brukere begynner å rydde, blir effekten signifikant. På energi, kapasitet og tilgjengelighet. En prosent her og en prosent der - blir raskt til terawattimer i sum.
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.