Robotsikre telefoner?
Nei, vi tenker ikke på telefoner for roboter – en bisarr tanke i seg selv. Men telefoner bygget av roboter. Overraskende, men sant: Smarttelefoner og mye annet avansert teknisk utstyr monteres fortsatt av mennesker. Av én enkelt årsak: Alternativet fungerer ikke.
Overraskende ved første øyekast: Hva er mer naturlig enn at roboter monterer tekniske produkter? Roboter er mer nøyaktige, utholdende og pålitelige enn mennesker, så det må være en 'perfect match'. Billigere er de også - i lengden. Ingen ferie, ingen skiftordning, kun sporadisk vedlikehold. Kanskje en software-oppdatering i ny og ne.
Rett skal være rett: Roboter monterer komplekse, tekniske produkter i fleng. Spesielt store produkter. Fra biler og maskiner til kretskort og sko. Men jo mindre fysisk og mer avansert teknisk et produkt er, desto mindre er sjansen for at det er robot-montert. Ikke fordi montasjen er vanskelig, men fordi problemhåndteringen er det.
Eksemplene florerer – og ble diskutert i en artikkel i The Information nylig (What Apple Learned From Automation: Humans are Better). Et av dem er festeskruene på Boeing 777. 17.000 punkter på hver vinge skulle drilles og festes med roboter. Perfekt for industriroboter skulle vi tro. Og fungerte gjorde det, men det kostet mer enn det smakte. Mange vinkler, små skruer, beskjedne toleranser og kritisk 'moment' – riktig stramming. Tesla er et bedre kjent eksempel, etter at de overautomatiserte en fabrikk i California og fikk store leveringsproblemer. Etter en 'nedrobotisering' i 2018, kom produksjonen tilbake 'på skinner'.
Kanskje aller mest interessant er Apples produksjon av iPhones, iPads og ulike Mac-modeller. Foxconn, Apples største eksterne produksjonspartner, hadde store ambisjoner i 2014. Hundretusenvis av roboter skulle redusere behovet for arbeidskraft med titusenvis av hoder. Apple ble med et stykke på vei, men helautomatiseringen lyktes aldri. For eksempel viste det seg ekstremt krevende å lage en robot-arm med multidimensjonalt syn og sensorer som kunne plukke opp, posisjonere og plassere de mikroskopiske skruene i iPhone og iPad. Å stramme dem riktig viste seg umulig, mens en operatør gjør det med minimal trening.
Derfor monteres disse og utallige andre avanserte tekniske produkter fortsatt av mennesker. Og ingen ser for seg at situasjonen endres de nærmeste årene. Historien slutter imidlertid ikke der. De svikter i montasje, men roboter er uunnværlige i produksjon - til skjæring, fresing, kutting, drilling, kretskortmontasje – som vi var inne på ovenfor, og ikke minst testing. Dessuten - takket være stor innsats fra blant andre Apples miljø-team: Roboter er uunnværlige når de avanserte produktene skal plukkes fra hverandre og resirkuleres. En formidabel miljøgevinst.
Den kjente fysikeren og forfatteren Michio Kaku brukte for noen år siden en rørlegger som eksempel på jobb som vanskelig kan robotiseres (se Finnes robot-sikre jobber?): Bevegelsene, interaksjonen, sansene, variasjonen og mye mer. Ikke like innlysende, men montasje av smarttelefoner har mange av de samme trekkene: Uten ekte 'fingerspitzgefühl' og et naturlig forhold til tyngdekraft og helningsvinkler, må hundrevis, kanskje tusenvis av små variasjoner på arbeidsplassen elimineres før roboten kan overta med pålitelighet. Det koster mye, har mange feilkilder og trenger kontinuerlig (menneskelig) overvåking. Fysiske montører blir på sin side slitne og kan gjøre feil, men kompenserer med flere sanser og høyere fleksibilitet. Mange vinkler, små deler, se sammenhenger, oppfatte bevegelser, reagere på lyd og lukt, tilpasning av kraft og mye mer. Robotene gjør grovarbeidet, montørene tar resten.
"The jobs of the future will be what robots can't do" observerer Michio Kaku i en annen sammenheng. Dem blir det rikelig av - mange nye, mange gamle, de fleste annerledes. Noen av dem er innlysende. Roboter kan ikke hente søpla, designe hagen eller løse kriminalsaker. At de heller ikke er gode til all montasje, er mindre innlysende - men nyttig kunnskap: Forventningskorreksjon – tilsvarende diskusjonen i To AI or not to AI nylig.
Smarttelefoner uten roboter er umulig. Smarttelefoner uten mennesker er like umulig. Riktig balanse er 'dynamitt'. Og riktige forventninger er muliggjørende.
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.