Lønnsom ryddesjau

Krevende tider. Ingen har 'normal' hverdag. Mange 'står på hodet' døgnet rundt, andre er permitterte, atter andre har roligere dager. Mange i den siste gruppen befinner seg på teknologisiden. Kan vi bruke tiden til å forberede den nye normalen?

Ingen vet hva den nye normalen er, utover at den er annerledes. Dermed kan vi heller ikke forutsi eller planlegge med noen grad av nøyaktighet hva vi trenger om 3-6-12 måneder. Det vi imidlertid – med høy treffsikkerhet – kan gjøre, er å rydde plass til forandring. Fjerne, slette, avvikle, kaste, kontrollere, rydde i gamle rutiner og 'røske opp i' anakronismer som ingen helt kan forklare hvorfor har overlevd.

Kjedelig? Nei, lønnsomt – på alle nivåer. Fra egen smarttelefon via nettverk og tungt teknisk utstyr til datasenteret og skyen (se også Medisinsk utstyr: Gammelt og farlig?). De viktigste motivatorene er imidlertid ressurser og sikkerhet. Kjent for de fleste og glemt (eller fortrengt) av nesten like mange.

En IT-leder vi snakket med forleden hadde satt i gang en ryddesjau med fokus på servere, lagring og løsninger i datasenter og sky. Målet var en reduksjon på 30-40%  for alle 3. Argumentasjonen var ikke penger, selv om besparelsene kommer godt med. Målet var robusthet: Å løfte virksomhetens motstandsdyktighet mot forstyrrelser og ransomware - business continuity på 'godt norsk'.

Knapt noe er verre for robustheten enn servere som 'henger igjen' etter testing, eksperimenter eller avviklede systemer, løsninger som er glemt og skulle vært avstengt, og data som skulle vært slettet, men fortsetter å belaste både lagringssystemer og backups. Skulle ulykken være ute, uansett kategori, betyr hver eneste GB sekunder og minutter i gjenopprettingstid. Og hver eneste server et 'target' for mulige inntrengere (se Ransomware: Pay & plan og flere referanser nedenfor). 

En annen IT-leder forteller om fokus på klienter: “Brukere, også i IT-avdelingen, tenker 'kjekt-å-ha' og 'just in case' som om vi fortsatt skrev 2010. Det kan vi ikke leve med.”

"Håndtering av fremtiden er like mye avvikling som utvikling."
Begge tenker sikkerhet, men har flere motiver. De innser at den nære fremtiden blir krevende og at den eneste måten å håndtere den på, er å gjøre plass på tallerkenen - som det heter. Da er avvikling av utgåtte systemer, produkter, rutiner, applikasjoner, data og mer, uunngåelig. Som vi observerer i Avvikling: Den glemte disiplin: "Håndtering av fremtiden er like mye avvikling som utvikling."

De fleste IT-profesjonelle kjenner både utfordringene og motivasjonen for å gripe fatt. Nå har vi sjansen. Skal vi si 35%?

 

 

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.