Krisevinner på hjemmefronten: Pi!

Little girl disturbing her dad while he is working at home.

Mye er snudd på hodet de siste ukene. Hele familien skal 'ha noe å gjøre' – ikke noen timer, men hele dager og uker. Garantert konkurranse om skjermtiden. Da er gode råd billige: RaspberryPi.

640.000 enheter i mars er ikke rekord, men nesten. Oppsvinget var markant i siste halvdel av måneden, forteller Eben Upton – 'oppfinner' og leder – til TechRepublic. Og det er slett ikke bare hobbyister og bitfiklere som trenger mer å henge fingrene i.  Titusenvis av hjem har behov for 2 eller 4 ekstra maskiner – for en periode, kanskje permanent. 

RaspberryPi 4 passer som hånd i hanske: Koster lite, leverer mye og har enormt gjenbrukspotensiale. En flora av tilkoblingsmuligheter og enorme mengder software – som etterhvert er relativt enkel å både installere og vedlikeholde. Vi innrømmer å være medskyldig. En 'Raspi4' - som den ofte kalles, skulle til hytta, men er nyttig til mangt på hjemmefronten. Og en RaspiZero – den lille rakkeren til 80 kroner som stadig har en tendens til å finne nye eiere. Dette var vår nummer 5, og favoritt-anvendelsen er (ikke si det til noen) FM-sender. "Kan du virkelig få liv i radioen på balkongen?" eller "boblebadet har innebygget FM-radio, men hva hjelper det?". RaspiZero gjør susen.

Én av mange RaspberryPi 4 'innpakninger'. Med ekstra kjøling kan den overklokkes og levere (for eksempel) flere parallelle videostrømmer. Denne koster ca. 380 NOK.

På hytta - når vi kommer dit - skal den kraftfulle 4. generasjon være medieserver – med Plex i 'hjertet'. Andre Raspi'er overvåker garasjeporter, strømforbruk i varmepumpe – og mye mer.

Det mest bemerkelsesverdige med siste generasjon, og hovedårsaken til oppsvinget, er egnetheten som desktop: Gmail, Chrome, Office365, HDMI, Bluetooth og WLAN – og millioner av 'alminnelige brukere' har det de trenger. RaspberryPi er blitt et ekte konsument-produkt.

I kulissene venter en annen oppsving, enda tettere koblet til den foreliggende krisen: Styring og overvåking av pustemaskiner, som blant andre Columbia University jobber med. Og kanskje enda mer interessant: Krisen har avdekket manglende tilgang til en rekke mer eller mindre spesielle produkter, ikke minst innen smittevern. Og tusenvis av RaspberryPi-bokser styrer like mange 3D-printere som lager visirer, stativer, reservedeler og mye mer over en lav sko. 'Nød lærer naken kvinne å spinne' og distribuert produksjon er et faktum. Behovsdrevet – koordinert eller tilfeldig. Turboladet digital transformasjon.

'On demand' har fått en ny dimensjon og ny betydning. En del av den nye normalen.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.