ARM i ARM med Apple

At Apple dropper Intel til fordel for egne prosessorer er like oppsiktsvekkende som at statsbudsjettet presenteres i oktober. Likevel er endringen en milepæl – og en trendsetter.

91% av Apples utstyr bruker allerede internutviklede ARM-prosessorer. Som har vært gjennom et ekstremt utviklingsløp de siste 12 årene. Et løp som måtte ende med at også 'macene' – desktops og laptops – ble ARM-baserte. Ikke først og fremst på grunn av ytelse og energiforbruk, som media snakker mest om, men på grunn av funksjonalitet. Visst er der både ytelsesgevinst og energigevinst, men Apples voksende utfordring de siste årene er at telefoner og brett har løpt fra 'alminnelige datamaskiner' med spesialkomponenter tett knyttet til prosessoren - for sikkerhet, maskinlæring, nettverksfunksjonalitet og mer. Med ARM over hele linjen forsvinner denne ubalansen, brukeropplevelsen blir mer homogen, utviklingsmiljøet blir mer homogent og utveksling av software mellom enheter blir enkelt i stedet for umulig.

Den andre trendeffekten har lite med Apple og mye med markedet generelt å gjøre: Som vi observerte i Gi meg en ARM - eller to for et par måneder siden, startet ARM et forsiktig inntog i datasenteret i fjor høst, med Amazon/AWS som fødselshjelper. Forsiktigheten forsvant tidligere i år med 2. generasjons 'serverARM', og ARM er offisiell innbygger i datasenteret. 

Much has been said for years about the rise of Arm-based processors in the server market, but so far we still live in an x86-dominated world. However, key dynamics of the industry are changing: with the rise of cloud-native applications hardware selection is now the domain of the cloud provider, not of the individual organization.Is Arm ready for server dominance? - scylladb.com des. 2019

Apples annonsering forsterker denne trenden ved å delta i legitimeringen. Visst er ARM IoT-muliggjører nummer én, men det forhindrer ikke arkitekturen fra å også være best på datasenter siden, dvs. på generell databehandling. Ikke på alt, men på det meste. Og i sum et alternativ markedet må vurdere – på linje med AMD, Intel, NVIDIA og andre 'spesialister'.

Den tredje trendeffekten Apple nå forsterker, er detroniseringen av generell hardware – helt ned til prosessornivå. De store cloud-aktørene har utviklet egen hardware i årevis og sendt leverandører av standard-server-komponenter til et krympende marked (se også Facebook - kongen av hardware). I nyere tid – som i eksemplet med AWS ovenfor – lager de også komponenter: Prosessorer, støttebrikker, nettverksprosessorer og mye mer, og sper på med 'spesialister' – GPUer, ML-prosessorer etc. - se ML på steroider.

For kundene er all denne interne skreddersømmen stort sett usynlig. Det eneste vi ser er enda bedre/raskere/bredere spesialtjenester. Hardware og infrastrukturnivået er (endelig) borte. Like lite som vi bryr oss om strømmen kommer fra GE, Siemens eller Schneider generatorer, enser vi hvordan datakraften genereres.

Negativt for Intel/AMD og en håndfull gjenlevende serverleverandører, positivt for markedet – og en endring som fikk et kraftig dytt i ryggen av Apples ferske annonsering. Et lite skritt for Apple, et stort skritt for markedet.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.