Pi-Top - fristende hyperlæring

Tenk deg en laptop der hele innmaten er mindre enn pekeplata. Da har du en Pi-Top3. En du-tror-det-ikke-før-du-ser-det laptop: RaspberryPi 3B innpakket i batteri, plastikk, skjerm og tastatur, pluss pekeplaten. En $35 computer konvertert til et bærbart utviklingslaboratorium. En god idé – eller bare en morsom se-det-er-mulig øvelse?

OLPC (2006) - One Laptop Per Child, teknisk suksess, politisk hengemyr.

Første assosiasjon går til OLPC – One Laptop Per Child, delvis på grunn av fargen, delvis på grunn av prisen. $100 skulle OLPC koste (2005), og løfte den 3. verden inn i digital-alderen. En fantastisk idé, en robust, liten maskin og en banebrytende opplevelse for mange hundre tusen barn og unge. Og like fullt en delvis flopp, ikke på grunn av ideen eller teknologien, men politikk. De som ikke var med, var mot – veldig imot. Blant andre Intel og Microsoft på teknologisiden, ulike politiske krefter på gjennomførings-siden, avhengig av land.

Pi-Top har ingen slike ‘heftelser’. Riktignok proppfull av idealisme på samme måte som OLPC, men ingen sponsorer, ingen bindinger, kun ‘sustainable business’ – en pris som dekker kostnader og litt til. Pluss fantastiske skuldre å stå på. Hele verden kjenner RaspberryPi etter 7 år, 30+ millioner solgte enheter og ekstrem spredning, ikke bare geografisk, men anvendelsesmessig (se RaspberryPi effekten). Dessuten, Pi-Top3 har en forgjenger å lene seg på, en førstegenerasjon som testet både muligheter og marked.

Pi-Top[3] - mobil utviklings-lab.

Industrien rundt RaspberryPi blomstrer, og Pi-Top3 er én av blomstene. På utsiden en OLPC-lignende laptop – karakteristisk billig og robust plastikk, på innsiden mest luft. Bortsett fra under tastaturet, der en RaspberryPi 3B pluss et batteri opptar en liten del av plassen. Ingen kraftig laptop etter dagens standard, men kraft er heller ikke målestokken. Faktum er at det finnes ingen målestokk: Dette har ingen gjort før. Når vi trekker til oss tastaturet (som fortsetter å fungere, se bildet), åpner vi et laboratorium. Spor og plugger for tilleggskomponenter – noen ferdige (plug and play), andre for eksperimentering og bygging. Det perfekte utviklingsverktøy. 

Visst hadde vi utviklingsverktøy for Pi-familien fra før. Millioner av brukere, tusenvis av skoler har plugget RaspberryPi 3 og andre varianter til laptops og brett i årevis. Eksperimentert, utviklet, lært og skapt på harde livet. Men dette er enda enklere, og i realiteten enda billigere. Hele pakken for rundt USD 350 - 'no laptop required'. En veritabel 'terskel-senker'.

Pi-Top[4] - lillebror

Pi-Top3 har ikke bare en forgjenger, men flere søsken. Én av dem er lillebror Pi-Top4. En liten boks med 4 knapper, en minimal skjerm, noen lysdioder, høyttaler, mikrofon, kamera og batteri. En mer beskjeden, men utrolig anvendelig plattform for teknisk kreativitet, i og utenfor en skole-situasjon. Pi-Top4 blir tilgjengelig senere i år, prisen er så langt ukjent - vi gjetter under USD 100.

For oss er Pi-Top3 'fristende hyperlæring'. En snarvei til å se, forstå og utnytte potensialet i digitale byggeklosser – ‘myke’ såvel som ‘harde’. Vår Pi-Top3 er underveis. Uten norsk tastatur, men med utrolige muligheter. En middelmådig laptop, men en billig og kriblende kreativ plattform for alle aldre. Vi gleder oss – og lover flere artige erfaringer allerede før sommeren. Følg med!


Se også ...

 

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.