Nettbrett: Endelig fri
iPadOS erstatter iOS. Det var på høy tid. Men det er et skår i gleden: Media og (deler av) markedet tror fortsatt at brett skal være laptops. Eller var det motsatt?
I nesten 10 år har nettbrett hatt tvangstrøye. Tvunget inn i OSer laget for enten telefoner (Apple, Google) eller desktops (Microsoft). Og servert markedet som tilsvarende - forvokste telefoner eller amputerte laptops. Vi kommenterte den bisarre situasjonen i januar 2016 (Nettbrett: Når OSet svikter) og observerte blant annet:
[Brett er] strålende ingeniørkunst med amputert bruksverdi fordi operativsystemene ikke leverer. Windows er laget for og passer til laptops og større, iOS er laget for og passer til smarttelefoner. Begge hemmer i stedet for å skape muligheter for de nye brettene. Kombinasjonen stemmer rett og slett ikke.
Så startet nedturen. Toppåret 2014 (230 millioner enheter) ble avløst av 10% nedtur i 2015, ytterligere 15% i 2016 og fortsatte nedover. Tallene var i tillegg mer dramatiske enn de så ut. Det industrielle markedet fortsatte å vokse, mens brukermarkedet (konsument og proff) ramlet som en sten. Bedre prosessorer, skjermer og pekeredskaper bremset nedgangen, men snudde den ikke.
Forutsigbart. Brettene startet på en kraftig bølge av entusiasme og havnet der de hørte hjemme - i en (stor) nisje. For mange av oss ble de uunnværlige på rekordtid, ikke som laptop-erstatning eller telefon-erstatning, men som seg selv. I praksis en videreutvikling av de første lesebrettene – med fantastisk interaktivitet og ditto fleksibilitet, en åpen invitasjon til nye anvendelser i tenkelige og utenkelige sammenhenger. Og etterhvert med lang levetid – uten smarttelefonenes behov for tette oppgraderinger. Et vesentlig bidrag til at veksten avtok og snudde etter bare 4-5 år, men knapt overraskende.
Den eneste overraskelsen i bildet er at det tok 5 år før noen tok affære. Og det var slett ingen selvfølge at Apple skulle punktere livsløgnen. Apple uten Steve Jobs mangler motet og handlekraften som karakteriserte Jobs-eraen. Dessuten - Apple klarte seg bedre enn konkurrentene i det fallende markedet og hadde fokus andre steder.
Så må vi leve med at media kappes om å måle brett og laptops mot hverandre. Overskrifter som 'Er det på tide å ditche laptopen' minner til forveksling om tilsvarende for 4 år siden, og er bortkastet tid. Ikke fordi laptopen har evig liv, men fordi målestokken er feil: Brett gir nye muligheter fordi de er brett, ikke fordi de ligner på laptops. For eksempel: Kombinasjonen brett og mus er som el-bil og bensintank – mulig, men unyttig. Like fullt sutrer evalueringer og kommentarer i media over nettopp manglende mus(-støtte). Med all respekt for ønsket om universalverktøy – trenger du en PC eller en laptop, kjøp én.
For oss er fristelsen ved en ny plattform at den bryter med gamle vaner, åpner nye veier og muligheter. Første utgave av iPadOS er en god start, og vi venter (mye) mer.
Ny vekst i brett-markedet? Definitivt - hvis ideene og implementasjonene er gode nok. De kan like godt komme fra Google, Microsoft og andre som fra Apple. Dette er ikke rakettforskning, men nye muligheter.
Blir en selvstendig brett-plattform en trussel for laptopene? Kanskje – og i så fall fordi brett er egnet for oppgavene, ikke fordi de ligner på laptops.
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.