No time for losers ...

Man working at the laptop in the office

'Hurry up and wait' var et godt råd for 15 år siden. I dag er det drepende – og faretruende utbredt.

Kunde på telefon: ’Web-løsningen deres virker ikke.’ Leverandør: ‘Vi vet, det er bedre å ringe.’ ‘Men har dere ikke tenkt å gjøre noe med det?’ ‘Jo, du sier noe, jeg tror noen jobber med det.’

Vi titter for sikkerhets skyld på kalenderen. Joda, den sier 2019. Hele verden er on-line, Internett-avhengig og tiltagende digital. Likevel har vi i løpet av en kort uke støtt på 4 tilfeller a la innledningen ovenfor. I bank, forsikring, handel og offentlig sektor. Ulike feilkategorier, alle med samme ultimate konsekvens: Irritasjon, ineffektivitet og tapt business. Brukeren/kunden kaster bort tiden og blir irritert, virksomheten mister i verste fall en kunde, får i beste fall ekstra arbeid, mindre data og en kunde med negativ innstilling.

Vårt poeng er ikke å finne skyldige, men å diskutere prioriteringen: Hvordan kan virksomheter i ulike segmenter akseptere at web-løsninger ikke fungerer uten at katastrofealarmen går? Vi kaller det respektløst  – ikke bare overfor kundene, men overfor egen virksomhet. Uansett sektor demonstrerer dysfunksjonelle, ineffektive og feilbefengte tjenester at de ansvarlige har gått ut på dato, og at ledelsen ikke følger med i timen. Gjeldende målestokk er 'web first'.

Selv i utviklingsmiljøer finner vi fra tid til annen en overraskende nonchalanse overfor feil og begrenset tilgjengelighet. At bugs forekommer, er naturlig. At feil og funksjons-begrensninger aksepteres er uprofesjonelt. Hvor ble det av yrkesstoltheten? 'Prøv en annen nettleser' var greit i 2005, men ikke i 2019. 'Fungerer ikke på brett' var OK i 2012, ikke idag. Det er utviklere og testere, ikke brukerne som skal kontrollere at tjenestene fungerer på tvers av klienter og nettlesere.

Nylig tok en kunde kontakt med et eksempel på denne nonchalansen. De hadde problemer med en netthandels-tjeneste og kontaktet leverandøren. Der ble de sendt videre til utviklerne, som med betydelig stolthet fortalte at de hadde tatt i bruk eksperimentelle nettleser-funksjoner. Ikke i en alfa- eller beta-utgave av produktet, men en offisiell 'release', som plutselig fungerte kun på én nettleser (Chrome) og én plattform (desktop). At valget gjorde tjenesten utilgjengelig for en vesentlig del av kundene, gjorde ikke inntrykk. Heldigvis et sjeldent eksempel, men like fullt tankevekkende. Inklusive holdningen at 'vi støtter Chrome, det holder'.

Ingen kan (over)leve med 'sloppy' web-tjenester i 2019.
Ingen MÅ leve med dårlige eller smale løsninger – web eller annet – i 2019. Bygging av fleksible, effektive, brukervennlige og sikre tjenester har aldri vært enklere, aldri rimeligere og aldri raskere. Verktøy, ressurser, data, standarder, APIer, komponenter – en godteributikk for kreative, dyktige utviklere som kan ‘vispe sammen’ utrolige resultater på rekordtid. Bruker-tilpassede tjenester som inspirerer, forenkler og sparer tid – på tvers av plattformer og uavhengig av nettlesere. For eksempel interoptik.no, som vi nylig 'oppdaget' – en luftig reise i enkelhet og effektivitet. Eller PropertyButton.ie, som vi stiftet bekjentskap med i profesjonell sammenheng for ikke lenge siden.

De dårlige er i mindretall. Derfor stikker de seg enda kraftigere ut. Og fungerer som en påminnelse til flertallet som befinner seg midt på treet: 'Vi moderniserte webben for et par år siden.'

Utvikling av brukerorienterte løsninger er ikke et prosjekt, men en prosess. Den slutter aldri.
Men midt på treet i dag er det samme som langt nede om et år. Utvikling av brukerorienterte løsninger er ikke et prosjekt, men en prosess. Den slutter aldri.

Vi har muligheter ingen noen gang har sett maken til. Å utnytte dem er naturlig. Å velge dem bort er uansvarlig. No time for losers ....


Se også...

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.