Strategisk kompetansekrise?
De fleste strategier nevner kompetanseutvikling. De færreste tar den på alvor.
Avstanden er ofte stor fra svulstige innledninger om at 'medarbeiderne er vår viktigste ressurs' til et kort avsnitt med vage mål og magre budsjetter. Ser vi nøye etter, har avsnittet om kompetanse kanskje vært uforandret i flere strategi-generasjoner. I mellomtiden har verden - og behovene - endret seg radikalt. Ingen overlever de neste 5 årene uten et kompetanseløft. Ikke personer, ikke organisasjoner. Ikke i næringsliv, ikke i forvaltning.
«More than half of the world’s workforce will need new skills by 2022» skrev ComputerWeekly forleden – med referanse til forskning fra World Economic Forum. Amerikanske Cognizant estimerer at AI de neste årene vil fjerne 12% av alle jobber, skape 13% nye og kreve et kompetanseløft fra de resterende 75%. Ingen vil gjøre det samme som i dag – på samme måte – om 5 år. Ei heller digitale utviklere, som vi diskuterte forleden i kommentaren (Perspektiv) Når utviklingen spiser utviklere.
Budskapet er det samme fra alle kanter: Forandringene treffer alle, treffer raskt, og forutsetter kontinuerlig kompetanseutvikling - for alle. ‘Halveringstiden for relevant kompetanse er ekstremt kort, ca. 5 år’ ifølge forfatter og akademiker Chris Kutarna, som nylig besøkte Norge. Og hastigheten øker.
Derfor vår ‘harselas’ med strategier ovenfor. Ansvarlig virksomhetsledelse betyr oppdaterte planer for kompetanseutvikling. Forankret i god forståelse av hvordan virksomheten skal utvikles de neste 3 årene.
Karakteristisk for de mest vellykkede digitale transformasjons-prosessene vi har sett, er gjennomgripende endringer og minimal avgang i personell gjennom omplasseringer og kompetansetilførsel. Fokus på ryddig og riktig prosess mer enn på resultat – fordi riktig prosess gir gode resultater mens fokus på resultat gir uryddig prosess.
Kanskje tiden er moden for å fjerne kompetanseutvikling fra strategien og se på det som en selvfølge? En selvdrivende erkjennelse: Kompetanse bygges underveis, bygges kontinuerlig, blir aldri god nok - og trenger en plan, ikke en strategi.
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.