Hva er det med 2020?
Helt ærlig - ingen ting. 2010 hadde derimot historisk sus over seg. Men det visste vi ikke da ...
Vi er alle skyldige. Én eller flere ganger de siste 5 årene har vi brukt 2020 som mål – som om det var noe spesielt med akkurat dette året. Nå nærmer vi oss. Ser det fortsatt spesielt ut?
Alle vet svaret: Vi har en hang til runde (‘pene’) tall. Lette å huske, lette å bruke. Når vi nærmer oss, finner vi et nytt. For IT blir det neppe 2023 eller 2024, og bør ikke bli 2030. Ingen vet hvordan verden ser ut i 2030. Og når sant skal sies, gjelder det samme for 2025.
Også pene ‘alderstall’ fungerer som enkle knagger å henge mål eller hendelser på. 5 år, 10, 25 etc. Dermed får 2020 en spesiell betydning likevel: Det er 10 år siden 2010. En viktigere historisk milepæl enn de fleste er klar over.
2010 ble inngangsporten til den heldigitale tidsalder – av flere årsaker hvorav 2 utmerker seg. Nettbrettet – 'the invisible computer' – er den ene. Endelig en (data)maskin for folk flest. Nærmest som tatt ut av Donald Norman's kjente bok fra 1998 med samme tittel - The Invisible Computer. Intet tastatur, lav utvendig kompleksitet, ufarlig for millioner med tastaturskrekk, windows-skrekk, museskrekk eller tilsvarende 'alvorlige' lidelser.
Den andre milepælen var antall virtuelle maskiner i verden, som i 2010 oversteg mengden fysiske maskiner. Knapt verd en skuldertrekning for de fleste, men likevel historisk dramatisk. Bits erstatter atomer, fysikkens lover parkeres på sidelinjen og verden blir aldri den samme.
Endringen fra atomer til bits er det egentlige triggerpunktet for digital transformasjon og 2010 er det nærmeste vi kommer et 'brytningspunkt'. I 2020 er det 10 år siden. Hvordan har vi brukt disse 10 årene? Hva har vi gjort for å tilpasse oss til den nye verden, utnytte mulighetene, forstå endringene? Den amerikanske matematikeren og forfatteren Vernon Vinge beskriver endringen slik:
’… we are on the edge of change comparable to the rise of human life on Earth’. [lenke]
I denne virkeligheten er 10 år en evighet – rikelig tid til å forstå og komme i takt med utviklingen. Det har de fleste gjort – personlig. På kroppen, i lommene, hjemmet, bilen, hytta og andre 'personlige omgivelser' omgir store og små seg med en utpreget digital virkelighet. En digital entusiasme som har sendt Amazon, Apple, Google, Facebook, Netflix og flere til himmels. Skapt digitale giganter som er viktigere for de fleste enn Regjeringen, Stortinget og EU.
På jobben er det verre (se 'Den tiden det tar ...' og Melding til IT: Slukk lyset!). Mange, kanskje de fleste, tviholder på historien som om det gjaldt livet. Det gjør det, men med motsatt fortegn.
Uansett målestokk - de fleste henger etter. Den årlige undersøkelsen ‘IT i praksis’ for 2018 fant lyspunkter i offentlig sektor, men kaller det ‘samling i bunnen’. Vi ser mye av det samme – lyspunkter og lavt gjennomsnitt – også i næringslivet.
Derfor lar vi 2020 bli stående som mål. Ikke bare for IT, men for organisasjoner flest. Det er fortsatt mulig å feire nyttårsaften 2020 med digital stolthet. Og hvem vet, 2020 kan fortsatt bli historisk...
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.