Det du ikke vet …
… kan være katastrofalt. For eksempel at en høyttaler kan sette datasenteret ut av spill.
I en digital verden står overraskelsene i kø. Naturlig – ingen av oss har vært her før, ingen har alle svarene, mye skal oppdages på nytt. Vi pløyer på mange måter ny mark hver eneste dag. Lar oss imponere av friske ideer og nye løsninger. «Wow, hvorfor har ingen tenkt på DET før?»
Kreativiteten slår begge veier: «Godt at ingen har tenkt på DET før …» For eksempel at en høyttaler kan sette datasenteret ut av spill. Riktignok var det ikke én høyttaler, men lyden fra et brannslukningssystem som nylig satte deler av et svensk datasenter ut av spill. Kraftig lyd med ‘riktig’ frekvens skapte vibrasjoner som fikk tusenvis av disker til å parkere. Automatikken slo til for å beskytte sensitive hoder og ditto magnetoverflater – ‘auto protect’ som fungerer.
En ny utfordring. Vi har hatt brann, oversvømmelse, jordskjelv, strømbrudd og andre trusler i våre katastrofeplaner i årevis, men hvem har tenkt på lyd? Den enkle løsningen er SSD, og dit er vi på vei, men det tar tid. Mange år. Hva gjør vi i mellomtiden? For nå når svakheten er avdekket og demonstrert, har sannsynligheten for at den blir utnyttet, økt dramatisk. Et strømaggregat, en kraftig forsterker, ditto høyttalere, en signalgenerator og kunnskap om hvilke frekvenser som fungerer – og sirkuset er i gang.
Den virkelige terskelen er noe høyere enn dette, men trusselen er reell og datasenter-eiere har fått en ny utfordring i fanget: Behov for revers støydemping – utenfra og inn. Bedre fysisk perimetersikring (større avstand) fungerer ikke. Lyd kan komme fra alle retninger – også nedenfra og ovenfra. Vibrasjonsdemping hjelper, men løser ikke problemet, som kan demonstreres ved å rope høyt nær diskene (se denne YouTube videoen fra 2009).
Her må det nytenking til. Never a dull moment.
[Kommentar] Digi.no og andre medier rapporterte at lyden ødela servere. Det er ikke bekreftet – og lite sannsynlig. Det er også uklart om utstyr i det hele tatt ble skadet. Det er lang mer sannsynlig at drifts-ansvarlige krisemaksimerer for å dekke over svake driftsrutiner. Disker av profesjonell kvalitet skal kunne beskytte seg selv i slike situasjoner, og gjør akkurat det ved å stoppe. Avbruddet er like fullt forstyrrende for driften siden mange disker settes ut av spill samtidig. Da svikter rutiner bygget på lokal redundans, systemer må stoppes eller krasjer selv, gjenoppbyggingsrutiner startes etc. Plutselig blir fordelingen mellom SSD og roterende disker kritisk for driftssikkerheten – og continuity-regimet får prøvd seg i praksis.
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.