Kunstig kompetansebrist?

Alle trenger AI, ingen finner kompetanse. Gartner hevder at antall AI eksperter i verden kan telles på kuleramme. Men hva skal vi bruke all denne AI’en til?

Fornuften sier at vi starter med behov: Hva trenger vi AI til, hvor kan AI hjelpe? Så kommer entusiastene inn fra sidelinjen med en korreksjon: Veien blir til mens vi går – AI skaper nye muligheter, de dukker opp underveis.

En udiskutabel observasjon, men for virksomheter flest — i Norge og i resten av verden — er AI en fjern drøm, en uforståelig teknologi, fortsatt ispedd en liten porsjon science fiction. Watson, autonome biler, Siri, Alexa, varme telefonstemmer – de imponerer alle, også med sin anvendelighet. Men hvordan de kan forenkle vår business er fjernt for de fleste.

Dermed kommer det innledende spørsmålet tilbake: Trenger vi AI, i så fall til hva? Realiteten er at virksomheter flest trenger resultatene, ikke teknologien, og kun unntaksvis egen AI-ekspertise. Vi trenger tjenester der AI er én av komponentene, utviklet, levert og vedlikeholdt av eksperter. Formidlet og tilrettelagt av en IT-funksjon som i stedet for AI-ekspertise har riktig AI-forståelse til å kunne stille krav til leverandørene og ha ideer på vegne av organisasjonen.

Det er ITs nye rolle: Formidler, tilrettelegger, sammenkobler av tjenester. Da blir den opphaussede kompetansebristen kunstig – og forstyrrende. AI er og blir gjemt i tjenestene vi konsumerer – på samme måte som utallige andre teknologier.

Med bedre forståelse for behov og muligheter blir den enorme kompetansebristen på AI-siden om ikke borte, i alle fall dramatisk redusert.


Se også …

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.