Smarte biler gir turbo-politikk
Hvor viktig er det å redde liv? ‘Det viktigste av alt’ kommer det spontant fra de fleste av oss. Derfor er selvstyrte biler rett rundt hjørnet.
nuTonomy kjører drosjer i Singapore. Uber kjører drosjer i Pittsburgh. Otto – nylig kjøpt av Uber – kjører lastebiler på tvers av USA. Mercedes kjører lastebiler på Europas motorveier. Alle førerløse.
Umulig for 2 år siden, skeptisk for ett år siden, virkelighet i dag – hvorfor går utviklingen så mye raskere enn noen ventet? Dette er historisk uhørt. Og rører ved lover og regler det vanligvis tar år, noen ganger tiår, å rokke ved.
‘Spare liv’ er svaret. Det virker – hver gang. Og stemmer. Allerede nå – før de er skikkelig i gang, er tegningen tydelig. Autonome biler er sikrere. 140 mennesker dør på veiene hver time hele året. 1,3 millioner mennesker per år, over 30.000 av dem i USA. Mer motivasjon trengs ikke og finnes knapt. Enorme kostnader, enorme skader og lidelser.
Selv utredningsdrevne politikere og byråkrater står i giv akt når ‘redde liv’-argumentet kommer på banen. Hastemøter, ekspress-innstillinger og unntaksregler rydder vei der blokkeringene tidligere sto i kø. Og alle soler seg i glansen av rask levering.
Men stopp et øyeblikk. Hva med andre sammenhenger der ‘redde liv’-argumentet er like synlig? eHelse, veikvalitet, medisiner for å nevne noen. Hvorfor går det ikke like raskt her? Svaret smaker vondt, men blir ikke mindre sant av den grunn: Penger og budsjetter. Autonome kjøretøyer koster lite og syns godt for politikere og myndigheter. Liv har ikke bare verdi, men også en pris – selv om ingen snakker om det.
Nå vet vi at det er mulig. ‘Systemet’ virker ofte ugjennomtrengelig og i utakt med virkeligheten, men kan når de riktige kreftene vil. Og kreftene vil ha autonome kjøretøyer og bedre trafikksikkerhet. Derfor blir de alminnelige i 2020. Vi gleder oss.
Se også ….
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.