Hvorfor du MÅ kunne Linux
Spørsmålet dukket opp på Quora forleden: ‘Hvilket OS er det viktigst å lære i 2016?’ At det dominerende svaret ble Linux, er ikke egnet til å overraske. Men argumentene for å velge Linux er interessante.
Quora er (nett-)stedet for spørsmål og svar om alt mellom himmel og jord. Noen ganger banalt, ofte interessant, til tider spennende. Ett av temaene vi følger er ‘Software Engineering’ – hvor spørsmålet ovenfor dukket opp. Hvorfor er det viktig å kunne, og gjerne starte med Linux?
Fordi Linux er Unix i 2. generasjon, og Unix er like mye en filosofi som et OS. De av oss som har levd en stund, og møtte Unix tidlig, har et unikt fundament. Det vi lærte for flere tiår siden fungerer og brukes fortsatt. OSer, verktøy, plattformer, språk og mye mer har kommet og gått, mens Unix’ filosofi og verktøy fungerer fortsatt. Vi har vært DOS-eksperter, Windows 3 eksperter, Windows 95 og 98, kanskje 2000-eksperter. Kunnskap som forlengst har gått ut på dato. Vi lærte første generasjon .Net og Visual Studio – i dag er det hjelpeløst utgått. Skal vi ha noe gjort i en fei, havner vi raskt på OSX eller Linux. Kjente, tilgjengelige og effektive verktøy, forutsigbare omgivelser.
Vi kritiserer ikke Windows, integrerte utviklingsverktøy eller hundrevis av andre verktøy, men observerer forskjeller i kunnskapsverdi. Unix ER en filosofi, treffende beskrevet i Mike Gancarz’ The Unix Philosophy (1995). Gancarz gjør blant annet følgende observasjon som forklarer mye av forskjellen mellom Unix (og dermed Linux) og andre systemer: «The entire Unix Philosophy revolves around the idea that the user knows what he is doing.» Ikke for alle, men for oss. De andre – massene – skal ikke se verken verktøyene eller OSet, hvorfor forsøke å gjøre det brukervennlig? En fargerik og slagferdig drifts-ekspert vi kjenner, plasserer skapet: “Apekatter skal verken drifte eller utvikle”. OSet og verktøyene skal være teknisk effektive, ikke estetisk vakre eller lett tilgjengelige.
Derfor tok det tid før Unix tok av. Derfor overlever Unix det ene tiåret etter det andre. Derfor er Unix-verktøy – i 2016 – fellesnevner for drift og utvikling nærmest uansett omgivelser. Linux med alle tenkelige avleggere inklusive Android, OSX, Windows (cygwin), Solaris, ulike IBM-varianter og mange flere. Derfor står verktøy med opprinnelse fra 70-tallets Unix sentralt når Big Data skal konverteres fra søppel til gull (se Fra Bad Data til Data Science). Og derfor minner moderne microservices om Unix: «Small is beautiful/make each program do one thing well/make every program a filter.» (Mer om microservices - se referansene nedenfor.)
Derfor lever kommandolinjen, scriptene, grep, awk, sed, find, cut, uniq, sort og hundrevis av andre filtre i beste velgående. Derfor er Linux optimalt startpunkt for nykommere til computer science i 2016. Universelt, enkelt, effektivt. Forstå, bruk, bygg.
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.