Nettlesere: Hvem bryr seg?

Slående ironi: Når Microsoft endelig leverer en skikkelig nettleser, taper de. Spiller det noen rolle?

Ironien går ikke primært i Microsofts retning, men mot IT markedet generelt. Med stor entusiasme og moderat bakkekontakt har mange av oss – utviklere, driftere og andre IT profesjonelle – kjempet for standardisering, sikkerhet og effektivitet i årevis. Brukt vår egen definisjon av kvalitet og ignorert det faktum at vi representerer en liten gruppe i et stort marked. Et marked som inntil nylig har sett på IT-verktøy som noe de får, ikke noe de velger. Som derfor ikke velger verken det enkleste eller beste, men bruker det som blir servert. Et marked som skyter pianisten, ignorerer komponisten og finner seg i mye hvis de kan slippe forandring.

Her er det mangt å lære for interesserte. For det første at markedet (brukerne) aldri har valgt nettlesere, det har IT eller andre gjort for dem. For det andre at ITs interesse for forbedring, det være seg standarder, sikkerhet eller annet, har vært moderat. For det tredje at tvang virker – både på brukere generelt (markedet) og på IT. Microsofts Internet Explorer har vært en enestående serie katastrofer siden tidenes morgen – funksjonelt, standardmessig, sikkerhetsmessig og med hensyn til effektivitet. Like fullt har IT latt det skure, og tatt brukerne med på lasset – helt til Microsoft selv sa stopp. Gang på gang.

Hva er forandret når Microsoft nå – ifølge fersk nettstatistikk – taper lederposisjonen til Google og Chrome i løpet av 2. kvartal? Vi kunne ønske oss at svaret var ‘brukerne’ eller enda bedre – at IT har endret profil. Men sannheten er mer banal: Verden har endret seg.

  • Hele verden bruker nettlesere hele tiden.
  • Microsoft spiller en langt mer perifér rolle enn for 10-15-20 år siden.
  • Google Chrome og Apple Safari er i milliarder av brukeres hender. Brukerne er uinteresserte i hva nettleseren heter, men er erfarne og ser hva som fungerer.
  • Når ting ikke fungerer på desktoppen, går brukerne til brett eller smartphone i stedet for å vente på IT.

Brukerne er like lettvinte som før, men mer opplyste. Når ting ikke fungerer, er det enklere å laste ned Chrome enn å vente på IT. For IT er det enklere å tillate Chrome enn å argumentere for noe annet. Derfor spiller det mindre rolle hva Microsoft leverer i 2016. Rollen som premissleverandør er passé. I 2016 ser nettlesermarkedet slik ut: Google vinner, Apple vinner, Microsoft taper, Firefox mister marked og Opera er usynlig. Samtidig fortsetter samtlige å investere i sine nettlesere. Hvorfor?

Fordi nettleseren er kontaktpunktet mot brukerne. Den som ‘eier’ nettleseren, kan boltre seg mer eller mindre fritt i brukernes data, bruksdata. Og i digitalalderen er bruksdata og brukerdata én av tidens mest verdifulle ressurser. 10% av et marked på mange milliarder brukere er mye – og store penger. Derfor blir Edge, Chrome, Safari, Firefox og Opera bedre og bedre.

Alle vinner – selv brukerne, som kan styre tappingen av bruker- og bruksdata hvis de vil. De vil ikke. Brukere er fortsatt brukere. Tar det de får, velger hvis de må – eller hvis andre motiver er sterke nok og prosessen enkel. Forutsigbart og lærerikt.


Se også …


Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.