IoT: E-verket inn i stua? Nei takk!
Vi må gi noe for å få noe. Men vil du la E-verket styre kaffetrakter og varmeovn i bytte for billigere strøm?
IoT betyr muligheter – enorme muligheter. Små, billige dingser, rimelig og tilgjengelig kommunikasjon. Samle inn data, styre, overvåke og kontrollere på et nivå der fantasien er viktigste begrensning. Når hver bil, container, ku, sykkel og lyktestolpe har sin egen lyttepost og rapportør, er det ingen grenser for hva vi kan finne ut. For eksempel hvor mye lys kuer trives best med om vinteren, eller hvor strømmen egentlig går i energi-nettet.Sistnevnte er spesielt aktuelt for tiden, under vignetten Smartgrids. Hvis strømkonsumentene kan fjernstyres, kan bruken optimaliseres. Og strømkonsumentene er ikke du og jeg, men utstyret vårt. Varmeovner, varmepumper, komfyrer, varmtvannsberedere, bil-ladere. Hvis E-verket får styre, kan vi spare milliarder. Vi må gi noe for å få noe.
Men det skurrer. I første omgang fordi fjernstyringen kommer faretruende langt inn i privatlivet. Vi ser nytteverdien, men bildet som ble beskrevet i en artikkel i DN nylig, er ikke attraktivt [Smart strøm – stor besparelse, 3/6/16]. Har vi akutt behov for å lade bilen kl. 1600, vil vi oppleve det som særdeles utidig at E-verket sier nei.
Dessuten – og minst like viktig – tror vi en annen utvikling vil eliminere nytteverdien av slik inngripen i privatlivet. For noen måneder siden spekulerte andre forskere – også i DN – rundt konsekvensene av ny batteriteknologi. Hva om EL-bilen i stedet for å måtte lades når vi kommer til hytta, ble hyttas strømforsyning? Fjernt, men slett ikke utenkelig.
Hvis vi senker ambisjonene en smule, og sier at vi om 5 år kan lagre minst 1.000 kWh i en boks på størrelse med et oljefat, forsvinner behovet for E-verkets detaljstyring. Vi setter inn et batteri i kjelleren i stedet, som tar toppene, lades i døgnets ‘lave’ timer – gjerne styrt av E-verket, og i tillegg fungerer som UPS om strømmen skulle gå.
Lagring av energi har utviklet seg utrolig sakte i 100 år, men akselerert kraftig de siste 5. Det kommer til å fortsette. Dagens Teslaer har nærmere 100kWh batterikapasitet. Sannsynligheten for at den er mer enn tidoblet om 5 år, er overveldende.
Derfor venter vi med å slippe E-verket lenger inn enn til strømmåleren. Dessuten – hvis gevinstpotensialet i å overvåke distribusjonsnettet på detaljnivå er så stort som mange spesialister mener, burde E-verkene ha mer enn nok å beskjeftige seg med de neste årene. Klart vi vil ha billigere, renere og mer effektiv energi. Men uten å være egoistisk vil vi også bestemme selv når bilen skal lades og vannkjelen skal gå.
Fjernstyring gir avhengighet. Batterier gir selvstendighet.
Se også:
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.