Mislykket Open Source

En rekke norske IT-miljøer har fortsatt en ‘no open source’ policy. Det blir som å insistere på glødelamper i en LED-verden: Mulig, kostbart, hemmende og krevende.

Selv da slike policies ble til – på 90-tallet og tidlig på 2000-tallet – var bakgrunnen tvilsom, gjerne et resultat av negativ markedsføring fra software-bransjen. For eksempel Microsofts Steve Ballmers berømte «Open Source is like cancer» i 2001. Han glemte å nevne at Windows 95 hadde betydelige Open Source komponenter og at enkelte av selskapets produkter nærmest utelukkende besto av Open Source. I 2006 hadde pipa fått en annen låt: Microsoft åpnet sin Open Source Lab (se Mer Open Source fra Microsoft).

Uansett historie – i 2015 er Open Source akseptert og omfavnet av hele markedet, og utgjør selve grunnmuren for Internettet, webben og tjenestene vi tar som daglige selvfølgeligheter. Open Source som utviklingsmodell leverer notorisk bedre resultater enn ‘tradisjonell’ closed source på alle områder – fra sikkerhet til effektivitet, fra kostnader til kvalitet. Store og små aktører nærmest kappes om å open-source internt utviklede verktøy – for å demonstrere egen dyktighet, få flere øyne på koden pluss flere ideer (færre bugs, raskere utvikling). Og ikke minst for å etablere standarder og implisitt gi seg selv et forsprang.

De samme aktørene – Microsoft, Google, Facebook, AWS, IBM og mange flere – benytter Open Source verktøy i hopetall internt, og liker å fortelle om det (se På gigantenes skuldre).

I denne inspirerende, åpne virkeligheten opplever vi at mange norske IT-miljøer står igjen på stasjonen – med en ‘No Open Source’-policy som var svakt begrunnet for 10 år siden, hemmende og kostnadsdrivende i 2015. Den lekker riktignok som en sil i takt med frivillig eller brukerdrevet innføring av cloud-tjenester, men er fortsatt en utviklingsbrems.

Vi skal unnlate å spekulere over årsaken til avviket mellom norsk praksis og internasjonale trender, og kommer i stedet med en oppfordring: Trykk på reset-knappen. Rydd i policies, strategier og rammer, fjern det som ikke lenger har mening. En slik opprydding har ingen downside og en stor upside: Større armslag, forenkling, flere muligheter og bedre tilgang på kompetanse. Kompetente IT-profesjonelle ser etter åpenhet og stimulans, unngår gamle restriksjoner og stivbeinte miljøer.


Se også Open Source over alt: Er det mulig? og John Boitnott’s Why Open Source is Hands Down Best for Business.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.