UI er ut, UX er in

Brukergrensesnitt er 90-talls tankegods. Brukeropplevelse er dagens mantra. Med god grunn. Brukerne trives ikke med teknologi-orienterte, ‘grunne’ grensesnitt. Så snart de får sjansen, deserterer de til opplevelser. Naturligvis.

Klart det handler om utseende og design. Men det handler vel så mye om følelser - samt å utnytte muligheter og data. Sørge for at brukerne føler at de får, ikke gir hjelp. I tjenester der brukeren skal registrere eller behandle data, er det siste fortsatt vanlig. Vi - utviklere og IT-miljøer som spesifiserer - gjør altfor sjelden jobben med å servere alle relevante data. Vi tar snarveien og ber brukeren om å repetere.

Men brukeren har hukommelse. Hun husker at hun har registrert dataene tidligere. Og at repetisjon er unødvendig, ‘for slik er det i andre tjenester’. Med andre ord - ‘latskapen’ er drepende for tjenesteleverandørens relasjon til brukeren. Og tjenesteleverandøren er IT. Det har vi ikke råd til.
Derfor gravlegger vi like godt tradisjonell UI-tenking med det samme. Det var 90-tallet. Da var flate, ofte overlessede grensesnitt akseptable fordi teknologi var vanskelig, ressursene moderate og brukerne ydmyke. Få piksler og trangt om plassen i skjermbildene. Alle kunne få IT – på ITs premisser. Omtrent som ‘alle’ en gang i tiden kunne få Ford Model T ‘i alle farger så lenge den var sort’. Billig, effektivt og spiselig av mangel på alternativer. Og kortvarig.

I 2014 er ‘data the new oil’ og helhetstenking mulig. Data samles for å utnyttes, ikke for å arkiveres. Brukes til – blant annet – å trigge følelser, stimulere brukerne til å levere mer, bli mer interesserte – trives bedre, bli mer lojale. Derfor er begrepsendringen viktig. I UX – ’User eXperience’ eller ‘brukeropplevelse’ – er relevante data halvparten av oppskriften. Den andre er ‘vakker IT’ – å utnytte kapasiteten i dagens mobile og stasjonære klienter til å skape en attraktiv brukeropplevelse (se Vakker IT).

UI er 2D, et utstillingsvindu. UX er 3D, en opplevelse som inviterer til deltagelse.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.