Mye IT, store ego og datamaskinens død
‘…smarttelefonen blir mer og mer en datamaskin som kan …’ leste vi i et fagtidsskrift forleden. Vi satte kaffen i halsen. Er vi ikke kommet lenger?
Eller er vi IT-folk så utsultet på oppmerksomhet at vi på død og liv må fortelle verden at dingsen deres er en datamaskin?
I vår bok sørget iPad for datamaskinens død for folk flest. Frigjøring fra PC. En ny verden for millioner med tastaturskrekk eller teknologi-fobi. Ufarliggjort teknologi. Endelig the invisible Computer, the information appliance som Donald Norman skrev om i 1998.
Til ITs åpenbare irritasjon. Dette er datamaskiner, avansert teknologi. Det har vi – IT – greie på. “Ikke glem oss, dette er kompliserte saker, dere trenger oss!” er budskapet.
Fagpressen nører opp under slike holdninger etter beste evne. Det er OK å kalle servere og annet teknisk utstyr for ‘datamaskiner’, men i 2014 vekker de tekniske betegnelsene ingen positive assosiasjoner hos folk flest. Hvem ville kjøpt en TV, en digital billedramme eller en kaffemaskin hvis selgeren eller brosjyren kalte den for ‘datamaskin’? Og ingen ville kjøpt en bil hvis selgeren kalte den for ‘et rullende datasenter’ – en rimelig beskrivelse sett fra et teknisk ståsted.
For folk flest er smarttelefoner ‘dingser’. Én av mange i samme klasse, kanskje den viktigste. Hva som er inni, er i beste fall interessant for ingeniører. For egen del liker vi å vite forskjellen mellom Apples A8 og A6. Vi tilhører mindretallet. For markedet i sin alminnelighet er det funksjon og utseende som teller. Og pris.
Kan noen fortelle IT at det er på tide å løfte blikket? Business, tjenester, flyt, samarbeid, kreativitet?Brukerne blir forvirret av ‘datamaskiner’, men ikke av ‘smarttelefoner’. Ei heller av brett. De er trygge, ufarlige. 2010 var året da datamaskinen forsvant. Get used to it!
Se også
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.