IBM vokter marginene
IBM har høye kostnader og høye marginer. Det er selskapets natur. Derfor må lavmargin-produkter ut. Uansett volum.
IBM bekrefter: X86 er ikke gøy lenger. Ikke teknologisk, ikke økonomisk. Lenovo er bedre på standardprodukter og masseproduksjon. Og markedet er permanent endret.
Få er overrasket. Ryktene om pågående forhandlinger mellom IBM og Lenovo har levd en stund (se IBM: No more servers fra april 2013). IBM kvitter seg med betydelig omsetning og bekrefter markedstrenden: I en industrialisert IT-verden er servere hyllevare, ikke spissteknologi. Lavere marginer krever store volumer og lave kostnader. IBM har det første, men ikke det andre. Og mens volumene fortsetter å vokse, blir det færre og mer krevende kunder å selge til. Enda mer press på marginene. Dette passer ikke IBMs modell, og selskapet er voksent nok til å gjøre noe med det.
Det har store deler av markedet noe å lære av. En brutalitet eller effektivitet i forhold til egen historie og gamle produkter som få andre enn IBM og Apple har vært gode på de siste 15 årene (se Brutale Apple del 1, del 2 og del 3).
Lett å glemme, men avvikling av produktområder som er blitt hyllevare med fallende marginer, har vært en del av IBMs strategi i mange tiår. Skrivemaskiner, kopimaskiner, printere, komponenter (chips), disker, kommunikasjonsutstyr og mer har funnet veien til andre logoer – med Lenovo og Lexmark som de mest kjente i nyere tid. Avhendingene har alltid vært etterfulgt av satsing på nye områder i tilstrekkelig bredde til å treffe en som ble vellykket. Ofte nok til å sikre IBM en fortsatt tetposisjon i markedet, også teknologisk.
For noen år siden så det ut til at Microsoft var i ferd med å gjøre det samme med Azure (se analysen Microsoft i nettskyen: Drama eller tragedie?). Lovende og modig til å begynne med, men de ‘gamle’ vant og Azure ble en hybrid, en uoversiktlig og kompleks blanding av historie, nåtid og fremtid som prioriterer historie mer enn teknologiutnyttelse.
Tilbake til IBM, presiserer selskapet at resten av server-businessen beholdes og videreutvikles. Tungregnesystemer, stormaskiner og det vi kan kalle ‘historiske arkitekturer’ representerer større omsetning enn det som nå avhendes. Mange av dem lite konkurranseutsatte av historiske årsaker, og enda viktigere: Med gode marginer.
Hva bli det neste? Vi følger spent med på IBMs Cloud-utvikling: Den startet i 2009 med store ord og flotte plansjer, og kulminerte i 2012 med et kaos som verken markedet eller selskapet selv forsto. I 2013 ble det ryddet opp, i 2014 skal vi se resultatene. Før eller siden må det gå ut over dagens business, og ubehagelige valg må gjøres. Er IBM tøffere enn Microsoft? Vi tror det. Historien forteller…
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.