Når skalerbarhet blir en selvfølge
Cloud Computing handler ikke primært om å flytte tjenesteproduksjonen eller legge ned IT-avdelingen, men om effektiv skalerbarhet. Hvem vil ikke ha det – for en ‘rimelig’ penge…
Kapasitetsproblemer? Velkjent for de fleste – privat og profesjonelt – fra tid til annen. Når Altinn bryter sammen er årsaken som regel en eller annen ressurs som ikke strekker til. Et kapasitetsproblem. Selv lommeboken er en kapasitets-utfordring for mange, ofte kompensert med ulike former for (kostbar) ‘plastikk’.
Uendelig kapasitet er umulig, romslig kapasitet er ønskelig – og et faktum på noen områder. Vi har normalt romslig kapasitet i energiforsyningen: Tilgang til så mye strøm, drivstoff og gass som vi har behov for – innen rimelige grenser. På IT-siden er situasjonen mer variabel. Avhengig av hvem vi er og hvor vi er, varierer ressurstilgangen. Svært få har den skalerbarhet de ønsker og trenger. “Beklager, systemene går litt sakte i dag …” hører vi faretruende ofte både i offentlige og private settinger – i 2013 som i 2003. Fra Politiet til banken, fra Veivesenet til Bauhaus. Dessuten: En hel verden hemmes av gammel IT-arkitektur. En løsning går bare så raskt som den raskeste prosessor tillater fordi den ikke kan fordeles på flere. Eller responstiden hemmes av utilstrekkelig båndbredde fordi budsjettet er tomt eller planleggingen mangelfull.
Derfor drømmer både IT-brukere og IT-miljøer om skalerbarhet. Ikke uendelig, men (for eksempel) tilsvarende energiforsyningen. Slik skalerbarhet er essensen i Cloud Computing. Ikke å flytte tjenesteproduksjonen eller avvikle IT-avdelingen, men effektiv skalerbarhet. Frikobling av ‘gammeldags’ avhengighet mellom løsninger og prosessorer eller andre mekanismer. Relasjonsdatabaser, utviklingsverktøy, hukommelse, PCer og flere har bindinger som hemmer skalerbarhet og som derfor er på vei ut av ‘mainstream’ IT.
Et gigantisk generasjonsskifte og en motstrebende erkjennelse for titusenvis av IT-profesjonelle som må omstilles. Og som vi diskuterer i analysene Det store generasjonsskiftet og Cloud Computing: Glem flyttelasset, kom som du er … Øvrige endringer som kommer sammen med Cloud Computing, er konsekvenser – ikke årsaker: Når ressurs-ligningen endres, berøres hele næringskjeden – her som i de fleste andre sammenhenger. (Se også analysen IT-strategi 2012: Tenk annerledes.)
Slik omstilling er progresjon. At verktøy, teknologier og løsninger går ut på dato er evolusjon. De ble laget under andre omstendigheter, med andre begrensninger, for andre behov. De 4 mobiltelefonene du har (gjemt) i skuffen, var ikke feilinvesteringer. De gjorde jobben i sin tid. De er fortsatt fullt funksjonelle etter datidens målestokk. Ikke etter dagens.
Cloud Computing leverer en skalerbarhet markedet trenger. Nå. “There is no greater danger to a business than approaching cloud computing adoption with ignorance.” [Fra innledning til boken Cloud Computing: Concepts, Technology & Architecture (Thomas Erl et al).]
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.