IBM: No more servers
Er IBM synsk? Nei, bare brutalt pragmatisk. Slik har det ikke alltid vært. Det holdt på å gå galt. Tabben blir ikke gjentatt.
Derfor solgte IBM PC-businessen til Lenovo for ‘lenge siden’ (2005). Lenge før PC-markedet stagnerte og falt. Lenge før noen kunne forutse nettbrettenes inntog. Og lenge før resten av markedet oppdaget at det var et smart trekk. Hvorfor? Fordi marginene falt. Og marginene er IBMs ‘hellige ku’.
Derfor burde ingen bli overrasket over at IBMs x86-baserte server-business er til salgs. Og Lenovo den mest nærliggende kjøperen. Lenovo har lavere marginkrav og er ekstremt bra på standard-produkter. Og beskjeden eksisterende server-business som ‘forstyrrende’ element. Ideelt.
Men hva med timingen? Server-markedet går så det suser, og behovet for datakraft vil ikke avta. Hva er problemet?
Svaret er industrialisering. Strukturen i markedet er i kraftig endring, og CDNet-kommentator Larry Dignan oppsummerte utfordringen treffende forleden:
- x86-servere er standardisert hyllevare. De store aktørene i markedet, de som bygger virkelig store datasentre, kjøper ikke kostbare komponenter fra IBM, HP eller Dell, men white label komponenter fra den eller de som til enhver tid har mest konkurransedyktige produkter.
- Ikke-standard (spesialiserte) produkter med ikke-standard (spesialiserte) egenskaper beholder både marginer og marked. IBMs Power-serie og Oracles Sparc lever og blomstrer i sine segmenter, og forsvinner ikke med det første. HP forsøker å finne en posisjon i denne delen av markedet med Moonshot, Dell har ingen ting, og sprer seg i andre retninger.
- Konsolidering: Industrialiseringen (Cloud Computing) fører til at millioner av små og mellomstore datasentre over hele verden blir avviklet når dagens investeringer er avskrevet. Markedet blir ikke volummessig mindre, men det blir færre kunder og større datasentre.
Slår vi sammen 1 og 3, ser vi at IBMs x86-servere har dystre langtidsutsikter. Sammen med tilsvarende fra HP og Dell. Infrastruktur-gigantene foretrekker no-brand (white label) produkter fordi de vil ha enkelhet. IBM, HP og Dell leverer ‘standard-produkter’ som er så innkapslet i ekstra funksjonalitet at de er uanvendelige for de store. De er tilpasset et døende marked.
I tillegg står standard-serverne overfor en voksende og krevende utfordring fra ARM, som vi diskuterte i analysen ARM eller x86 – spiller det noen rolle? for kort tid siden.
Derfor er IBMs salgsplaner både smarte og ventede. Og derfor er det interessant for Lenovo å overta: Melke det markedet som finnes så lenge det er mulig. Deretter fase produktene over til samme nivå som white label produktene i markedet. Å lage store volumer med små variasjoner til optimale kostnader kan Lenovo alt om.
Nok en gang en vinn-vinn situasjon. Og nok en gang en tidlig indikasjon på en stor markedsendring ‘i kjømda’.
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.