ARM vs. Intel - Take II
En gang var mobiltelefonens viktigste oppgave å være telefon. Det er lenge siden. I dag har vi ganske andre kvalitetsparametre når vi shopper blant Galaxy’er, iPhoner, HTCer og tilsvarende.
Kvalitet, krav, behov, muligheter - målestokkene endrer seg kontinuerlig. Derfor er det ikke egnet til forundring at ‘gammeldagse’ prosessorer – som x86 – ikke lenger treffer innertier i forhold til behovene.
‘Computer’ som begrep og praksis har gått ut på dato. Beregning er ikke lenger den viktigste oppgaven. I Facebooks, Googles, Apples, Yahoos og Netflix’ datasentre spiller MIPS og MFLOPS minimal rolle. Servernes oppgave er å flytte data - i langt større grad enn å behandle dem. Videre har energiforbruk voksende betydning. Derfor påvirkes Intels aksjekurs negativt av nyheter om hypereffektive ARM-prosessorer - fra Applied Micro, Samsung, Apple og flere.
Nykommerne - som Applied Micros X-Gene - er fortsatt svake etter tradisjonell målestokk, men de flytter vesentlig mer data per Watt-sekund enn Intels beste. De er også fysisk mindre og trenger færre støtte-kretser.
Nettopp datamengde per Watt-sekund er en viktig kvalitetsparameter for verdens største og raskest voksende datasentre. Og etterhvert for ‘enterprise data centers’. Derfor er aksjekursen til Applied Micro nesten tre-doblet det siste året (se figur). Derfor ser markedet med spenning på andre aktører i 64 bits ARM sfæren – for eksempel AMD. Og med interesse på mottrekkene fra Intel. Et kommende, spennende rotterace som HP omfavner (se HP trengte en hånd, fikk en ARM) og IBM ønsker seg ut av (se IBM: No more servers).
Om 5 år er ARM like alminnelig – om ikke like utbredt – som Intel i datasentrene.
Mer om samme tema:
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.