Unix vs. Linux = uinteressant
Unix vs. Linux er en fingert diskusjon. Fordi Linux ER Unix. Ikke like, men to generasjoner av samme idé og filosofi. Derfor har problemstillingen kun historisk interesse.
Påstanden kan diskuteres. Objektivt er Linux og Unix ulike. Ikke samme koden. En viktig distingsjon i juridisk forstand. Fordi Unix alltid har vært hemmet av lisenser og kopirettigheter. Og Linux har vært forsøkt stoppet av samme årsak. It looks the same, acts the same, smells the same – it must be the same.
Objektivt ulike, subjektivt og praktisk like. To generasjoner av samme idé. Unix er hemmet av lisenser, Linux er fri. Unix dør av sine lisensproblemer, Linux blomstrer av mangelen på dem. Unix kunne vært i Linux’ sko dersom AT&T en gang for lenge siden hadde gjort det naturlige valget i stedet for den kommersielle tabben. Linus Thorvalds hadde aldri laget Linux dersom Unix var tilgjengelig og fri. Og Tannenbaum hadde aldri laget Minix.
I dag takker vi AT&T for å ha valgt feil. Linux er ikke Unix. Linux er Unix i moderne tapning. Slik Unix ville ha vært dersom utviklingen hadde startet på 90-tallet i stedet for på 60-tallet. Linux er ikke bare frigjort fra lisenser, men også fra annen historisk bagasje. Linux tok med seg alle de positive egenskapene fra Unix, rettet opp skavankene og etablerte basen dagens IT står på. Mer komplisert er det ikke. Linux = 2. generasjons Unix. At den danker ut opphavet, er like naturlig som at Xeon avløser Pentium 4.
Samtidig er det nyttig å lære av suksessfaktorene. Unix ble Unix fordi den var åpen, ble delt, spredte seg i riktige miljøer. Før AT&T bestemte seg for å strupe det hele. Linux startet med den samme åpenheten og har bygget den inn, nærmest institusjonalisert den – med god hjelp fra FSF – Free Software Foundation. Sammen med unike tekniske egenskaper – for eksempel modularitet uten sidestykke, har eierskap vært den viktigste suksessfaktoren for Linux. Ingen eier = ingen trussel. Ingen mistenksomhet mellom leverandører fordi noen eier mer enn andre av lisenser, rettigheter eller kodebase. På samme måte som Internettet og webben.
At Unix ‘fader ut’ er naturlig utvikling, ikke en maktkamp.
Se også boken Linux and the Unix Philosophy – obligatorisk tankegods for utviklere, nyttig for IT-profesjonelle.
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.