500 millioner nye Internett-innbyggere
Skalerbarhet er ikke vanskelig, men krevende. Når Facebook, iCloud, Google og mange andre i perioder håndterer 100.000 nye brukere per dag, tar vi av oss hatten. Noen har tenkt og agert riktig. Når det ikke fungerer, får ‘pipa en annen låt’.
At Internettet tåler belastningen tar vi for gitt. Hvordan det er mulig, blir sjelden tilgodesett med verken spaltemeter eller keynote-foredrag – utenfor snevre tekniske fora. Det er som det skal være. Internettet er muliggjøreren som få eller ingen legger merke til før den svikter. Det gjør den uhyre sjelden. Imponerende, nærmest en umulighet om vi tar utgangspunktet i betraktning, og like fullt et faktum.
Men det knaker i sammenføyningene. 300 millioner nye enheter som skal snakke med hverandre – i 2010. 400 millioner i 2011. Nærmere 500 millioner i 2012. Og tilsvarende videre fremover. Om tallene er aldri så omtrentlige, gir konklusjonen seg selv. Hele IT-bransjen vet at oppgraderingen heter IPv6. Deler av bransjen har tatt utfordringen på alvor, og utført eller planlagt utvidelsen. Men de aller fleste sitter fortsatt på gjerdet.
Det er ‘usmart’. Vi kjenner ingen som kan forklare hvordan 500 millioner nye ‘dingser’ kan fases inn i Internettet neste år uten IPv6. Dagens IPv4 har levd på ‘life support’ i snart 10 år.
Kreative livsforlengende mekanismer har dukket opp regelmessig siden 1990, og noen av dem er årsaken til at vi har klart oss hittil. Videre er det mulig å ‘spjelke’ seg videre i flere år, men kostnaden er høy: Tiltagende kompleksitet, kostnader og behov for nettverksbevissthet på applikasjons-nivå. Det skalerer ikke, og lar seg ikke gjøre i praksis. En diskusjon mellom Internett-eksperter i magasinet IP Journal satte den endelige kroken på døra for denne diskusjonen tidligere i år.
Bottom line idet vi runder inn i 2012 er derfor at uten Internettet stopper verden, og uten IPv6 stopper Internettet. En halv milliard nye klienter kan ikke ‘snikes inn’ i et allerede overbelastet system. En betydelig del av dem vil kun snakke IPv6. Skal vi kommunisere med dem, må vi gjøre det samme. I 2012. [Hva, hvorfor og hvordan diskuteres i rapporten IPv6 – fra test til business.]
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.