FPGA: En reise i teknologi (I)
FPGA. Det høres ut som en diagnose, og kan faktisk være det. Et bedre kjent navn på samme lidelse er 'nerd'. FPGAer er ekstremt fascinerende og kan være vanedannende. Dessuten: FPGAer forandrer teknologiverden.
Humor til side, FPGA-utviklingen de siste årene er blant de mest spennende og minst kjente i teknologisegmentet. Field Programmable Gate Arrays har eksplodert kapasitetsmessig og implodert kostnadsmessig. Grensen mellom hardware og software er så godt som utvisket. Nye FPGAer endrer målestokkene for ytelse og dataprosessering over hele skalaen, fra store datasentre [se for eksempel Microsoft Project Catapult] til IoT. Og spørsmålet for oss som er litt mer enn middels teknologi-interesserte, blir what's in it for me? Vi forstår CPUer og GPUer, hvordan de fungerer, skalerer og hvor de stopper. FPGAer er en annen verden. Dynamisk hardware med ultraparallellitet.
For egen del trigget nysgjerrigheten en reise som startet på CrowdSupply -
Når det enkleste ikke er det beste
Hva skal vi med spesialisert hardware når generell hardware (som RaspberryPi) koster minimalt og kan brukes til (nærmest) hva som helst? Spørsmålet er representativt for den generelle holdningen i tekno-miljøer de siste 20 årene. En fantastisk ytelsesmessig reise med x86, senere ARM i sentrum, Moore's lov i bunnen, Linux på toppen og Python eller tilsvarende midt mellom, som fullstendig har overskygget aktivitetene i spesialiserte markeds-segmenter. Som FPGA.
Skjevdelingen av oppmerksomhet har vært berettiget. Underverkene levert av CPUer (og GPUer) har vært monumentale. Men også de møter veggen. Fysikkens lover, More's lov eller andre begrensninger. I introduksjonen til Project Catapult, skriver Microsoft blant annet:
Chip performance improvements no longer keep pace with the needs of cutting-edge, computationally expensive workloads like software-defined networking (SDN) and artificial intelligence (AI).
Og fortsetter:
To create a faster, more intelligent cloud that keeps up with growing appetites for computing power, datacenters need to add other processors distinctly suited for critical workloads.
Kunnskap om dette 'nye' teknologinivået der FPGAer står sentralt (og som har aner tilbake til slutten av 80-tallet), er nødvendig for spesialister, nyttig for strateger, uimotståelig for tekno-nysgjerrige med (litt) hardware i ryggmargen og (litt) software i fingrene.
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.