Digital opprydding i trådløst kaos
Vi lever i et trådløst kaos. En lapskaus av inkompatible teknologier som fungerer hver for seg, men ikke sammen – og formerer seg som kaniner. Vi trenger hjelp – og løsningen er ikke flere apper. Hva med digital optimalisering?
Den positive siden av bildet er at kaoset er ute av syne. Den negative at kaos og stabilitet er motpoler. Med andre ord: Vi – markedet – taper. Vi ønsker enkelhet og stabilitet, men får ingen av delene. I stedet omgås vi et arsenal av inkompatible teknologier som gjør sitt ytterste for å ta knekken på hverandre. Og et kobbel av fjernkontroller som på underlig vis enten har gjemt seg eller er tomme for batteri når vi trenger dem.
Mulig vi spisser, men tenk etter selv: Hjemme eller på jobb, hvor mange trådløse teknologier er i drift? Vi tok ‘manntall’ for en stund siden, og kunne uten videre ramse opp et tosifret antall inkompatible varianter – uten å blande inn telefoni-siden: 4 ‘frie’ frekvensområder – 434MHz, 868MHz, 2,4GHz, 5GHz. Bluetooth, WiFi, DECT, WISA, Xcomfort, Nexa, alarmsystem, portåpnere, ringeklokker og så videre. Og trådløsheten er bare en del av problemet. Inkompatibilitet og manglende standarder er en enda viktigere årsak.
Hvor vanskelig kan det være å skape orden i kaoset, få alt inn på ett brett bokstavelig talt? Eller på én smarttelefon.
For 3 år siden ville svaret gitt seg selv: En app, kanskje flere. I dag er både situasjonen og holdningen annerledes (se En fremtid uten apps). Vi har for mange av dem allerede. For alarmsystem, for lysstyring, for TV og musikkanlegg, muligens for garasjeport og overvåkingskamera og noen til. En app er kanskje lettere å finne enn en fjernkontroll, men ikke dermed enklere å bruke. Vi skyver kompleksiteten rundt i stedet for å skape reell forenkling.
Lyset i enden av tunnellen er kunstig intelligens (AI). Vi har førerløse biler, kreft-diagnostiserende programvare, digitale assistenter i lommen og smarte hjemmedingser som Amazon Echo. Echo – også kjent som ‘Alexa’ – har ingrediensene vi trenger: Billig, smart, tilgjengelig og med en API som inviterer til tilkobling og styring av eksterne enheter. Ikke velutviklet, men vesentlig forbedret det siste året. Og bedre egnet enn smarttelefonenes Siri, Now og Cortana.
Dessuten – og like viktig for vårt konkrete tilfelle: Hardware som kan ‘snakke’ alle frekvenser og protokoller i nærmiljøet, finnes og passer direkte eller indirekte til en Arduino. Den enkle, billige og populære mikrokontrolleren store deler av tekno-verden snakker om, ‘leker’ med og utvikler for. Arduino finnes i utallige varianter, koster minimalt og er omgitt av en imponerende samling open source utviklingsverktøy. For rundt NOK 500 pluss Echo (til ca. 1.800 kroner) har vi basis for et spennende utviklingsprosjekt på gang.
Lav terskel – med garantert resultat: Noen – med lyst, interesse, nysgjerrighet og riktig kompetanse, utvikler produktet som leverer forenklingen, gjemmer kaoset og gjør smarte prioriteringer som optimaliserer på våre vegne i stedet for på teknologiens.
Eksemplet er spesielt, mens løsningen er universell: Kunstig intelligens på nivå med Alexa/Echo/Siri/Hound/Cortana etc. er på full fart inn i hverdagen, med potensiale til å levere reell forenkling. Digital optimalisering.
‘Kunstig intelligens’ er skremmende, stemmestyring er uvant, men kombinasjonen uhyre effektiv. Basisteknologien er på plass – om 2 år en selvfølge. Forenkling ER mulig. Den usynlige optimaliseringen er like viktig.
Se også …
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.