Vår Cloudy hverdag
Ingen Cloud = ingen business, ingen hverdag som fungerer. Nettskytjenestene er selvfølgelige og nødvendige. Selv Appene blir lite verdt hvis de bakenforliggende tjenestene ikke fungerer. Men hvilke tjenester bruker du og hvorfor? Her er vår oppdaterte liste.
Det ligger i ‘sakens’ natur at en slik liste er dynamisk – ikke bare fordi gamle tjenester erstatter nye, men fordi bruken øker kontinuerlig og dessuten er ‘context-sensitive’. Vi bruker andre tjenester på farten enn på kontoret.
Denne observasjonen avdekker et annet forhold: Mange av tjenestene – og stadig flere – er personlige. De følger individet, ikke selskapet eller organisasjonen. En del av den nye virkeligheten IT og verden forøvrig må forholde seg til (se BYOS – ITs nye hjelper og Hvorfor IT velger Dropbox). Heri ligger også en av ITs utfordringer: Å kjenne tjenestene godt nok til å kunne rådgi brukere og ledere – uten å bli oppfattet som bakstreversk eller ‘festbrems’ (se Shadow IT – brukernes drøm, ITs mareritt). En aktiv og positiv dialog med brukerne er forutsetningen for å etablere en slik rolle.
Dermed har vi også avslørt spekteret for tjenestene – fra regnskap til nettverkstunneller, fra kontrorstøtte til utviklingsverktøy. Vi har delt tjenestene i 3 kategorier: Typiske IT-tjenester (driftsrelaterte), verktøy og personlige tjenester. Enkelte, som Apples iCloud og iTunes, og Google Disk+Apps, hører hjemme i flere kategorier. Da kategoriserer vi etter ‘tyngde’ – hvor hoveddelen av tjenesten havner.
En annen interessant observasjon – som gjelder de fleste av oss – er at mange Cloud-tjenester nå er så selvsagte at vi ikke nevner, og knapt enser dem – med mindre de er utilgjengelige: Altinn, Google (søk), avisene, banken(e), Dropbox og mange flere. Naturlig – og samtidig en nyttig påminnelse om hvor utviklingen tar oss.
Her er vår liste – med årstall da vi tok dem i bruk, og opprinnelse der det er relevant.
IT-tjenester
- Wibiya bar: Delingsfunksjoner som integreres i web-sider (se nederst på siden). Leveres av Conduit.com (USA), gratis i enkle varianter. (2012) [Nedlagt 1/1/14, erstattet for vår del av AddThis.com.]
- Terrahost: Virtuelle servere (IaaS), plattform for blant annet mymayday.com. Støtter IPv6, en viktig parameter for oss. Lokalisert i Sandefjord. (2010)
- OpenHosting: Virtuelle servere, backup for mymayday.com og plattform for en rekke andre standardtjenester: DNS, mySQL, Apache, Squid, Postfix og flere. Lokalisert i Vienna, Virginia (USA). (2006-2013)
- Digital Ocean erstattet OpenHosting høsten 2013 på grunn av lavere kostnad, høyere ytelse og større fleksibilitet (se Virtuell server for 1 krone dagen).
- Pingdom: Kontrollerer at web, epost, og andre tjenester er oppe, rapporterer (via mail, SMS) om nedetid. Lokalisert i UK. (2011)
- Tunnelbroker.net leverer IPv6-tunnell til ‘oss andre’ som ikke har Internett-leverandører med egen IPv6-tjeneste. (2010)
- Bitnami – ‘the App-store for Server Software’. I vårt tilfelle for sporadisk testing av systemer/pakker. Bitnami har tusenvis av dem ferdig installert i virtuelle ‘images’, klar til å kjøre. Gratis for testing. Benytter Amazon Web Services som underliggende infrastruktur (vi velger selv lokalisering – USA, Europa, Asia). (2011)
- Uniweb – for domeneregistrering og enkle DNS-tjenester (tidligere Detego as). Vi har konsolidert de fleste av våre domener til denne tjenesten i løpet av en 18-måneders periode. (2009)
- Network Solutions – for domeneregistrering og enkle DNS-tjenester, lokalisert i USA. (1998)
- Google Analytics for web-trafikk analyser. (2011)
- OpenDNS for sikrede DNS-tjenester. Hjemmehørende i USA, aksesspunkter over hele verden. (2007)
Verktøy
- MadMimi: Epost-tjeneste for markedsføring, nyhetsbrev etc. Lokalisert i New York. (2009)
- Google Apps: Lagring, kontorstøtte, epost. (2007)
- iTunes/iTunesConnect – produksjon og salg av bøker via iBookstore (myPENDIUM). (2012)
- E-conomic: Regnskap og fakturering. Enkelt, rimelig, stabilt og tilgjengelig. Lokalisert i Danmark. (2010/2011)
- Dreamstime og Shutterstock for lisensierte illustrasjonsfotos (2012), Flickr og Morguefile for ‘frie’ bilder.
Personlige tjenester
- Dropbox: Synkronisering mellom klienter (2009). Dataene lagres på Amazons S3-tjeneste (USA).
- JottaCloud: Backup, arkiver (gamle data som sjelden brukes). Lokalisert i Norge. (2011)
- iCloud (tidligere mac.com, senere MobileMe): Med Mac, iPhone og iPad som arbeidsverktøy er det nærmest uunngåelig at også iCloud blir en implisitt tjeneste, blant annet til lagring. Dessuten har vi benyttet Apples epost- og synkroniserings-tjenester. (2005)
- iTunes: iBookstore, Appstore. (2010)
- Netvibes: Newsreader/RSS-konsentrator. Ikke lenger ‘rakettforskning’ i web-sammenheng, men uunnværlig for milloner av brukere. Netvibes har gitt oss det vi trenger siden 2006.
Hvordan ser din liste ut? Har du spørsmål om våre erfaringer med noen av disse tjenestene? Vi hører gjerne fra deg.
Se også analysen No cloud, no business.
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.