IBM: Kognitiv nedtur
Lang tids nedtur til tross - IBM er fortsatt en gigant. Det kan ikke vare. Den nye strategien gir lite trygghet, mye forvirring: «IBM is a COGNITIVE SOLUTIONS and CLOUD PLATFORM COMPANY, and everything we do is now focused on that».
Det høres fint ut. Så skurrer det. Hva mener de egentlig? Hva betyr cognitive solutions? Og er ikke cloud plattform litt sent?
‘Godt ment, drepende presentert’ er vår korte karakteristikk. IBM er i utakt med markedet. I et marked som vokser med rekordfart, faller selskapets omsetning og resultater kvartal for kvartal – og har gjort det i 6 år. Omsetningen er tilbake på 1997-nivå – enda lavere om vi tar hensyn til inflasjon. Ingen dødsdom, selskapet omsetter fortsatt for 80 milliarder USD per år, men bekymringsfullt. IBM trenger en overbevisende og lettfattelig strategi for fremtiden – for sin egen del (intern energi, entusiasme) og for markedet (trygghet). Uttalelsen fra toppleder Rometty, sitert ovenfor, er det motsatte.
For det første: Få vet hva ‘cognitive solutions’ er. Det høres ut som ‘AI-greier’ med en avansert klang for tekniske markeder, men de fleste sitter igjen med spørsmålet ‘hva er egentlig cognitive solutions’? Spørsmål og forvirring skaper ikke ny business. Dessuten – når vi ser på IBMs egne økonomiske oppstillinger, viser det seg at all software med unntak av operativsystemer og integrasjons-verktøy, grupperes som ‘cognitive solutions’. Dermed forsvinner også den avanserte klangen, og vi mister interessen. Nedtur i stedet for ny energi.
For det andre: Hva mener de med cloud platform? Siden overtagelsen av Softlayer i 2013 har IBM utviklet en betydelig posisjon i cloud-markedet som IaaS-aktør med en voksende samling tjenester på toppen, tilpasset selskapets tradisjonelle markeder. Som ‘cloud platform’ leverandør ligger imidlertid selskapet langt etter Microsoft og Amazon. Så langt etter både utviklingsmessig og markedsmessig, at det er vanskelig å se noen form for ‘catch up’ i overskuelig fremtid. At IBM på enkelte ranking-lister for 2017 rykket opp til 3. plass på verdensbasis, skyldes kreativ omgruppering av tjenester, ikke reell vekst. Faktum er at kombinasjonen ‘Cloud’ og ‘Technology Services’ krympet 4% hos IBM i 2017. Derfor er det sannsynlig at IBM forblir en nisjeaktør i cloud-markedet med tette koblinger til tradisjonelle kunder – som i sin tur sakte, men sikkert forsvinner i takt med at de moderniserer løsninger og tjenester.
Lyspunktet for IBM i 2017 ble økt hardware-salg – en overraskelse, og etter manges oppfatning en singularitet. Den samme som har gitt HPE en boost det siste året. Markedet bruker lenger tid enn forventet på å komme over i en heldigital verden, og må oppdatere gamle systemer for å holde hjulene i gang. Hyggelig for leverandørene så lenge det varer, krevende for markedet som pådrar seg kostbare forsinkelser i nødvendige tilpasninger.
IBMs utfordring er klassisk: Selskapet har alt som skal til for å bygge en ny opptur, men kultur og virkelighet er i utakt, og Romettys kur virker ikke. Nedturen fortsetter og selskapets nye ‘mantra’ gjør vondt verre.
For 3 år siden spådde vi at IBM, HP, Dell og flere vil være borte i 2020. Spådommen står seg fortsatt. Dell er snart oppspist av VMware, HP er splittet og har en høyst utrygg fremtid, mens IBM fortsetter fallet og er en tydelig oppkjøpskandidat. Markedet trenger et sterkt og foroverlent IBM, men aner konturene av et 'IBM moment'.
Se også ...
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.