Den gule hjelperen
Vi skriver sjelden om spesifikke produkter. Når det skjer, er årsaken alltid den samme: Produktet er oppsiktsvekkende, nyttig og lite kjent. ‘Den gule hjelperen’ fra ukjente GL.iNet er akkurat det.
Ved første øyekast bare enda en ruter. Det siste vi trenger – om aldri så liten og morsom i fargen. Men skinnet bedrar. Hele verden trenger denne lille rakkeren. Den samme verden som sliter med mer enn en halv milliard infiserte rutere (se Den største sikkerhetsfarsen).
Det skjer aldri. Men for oss som både er opptatt av cybersikkerhet og villige til å bruke noen ekstra kalorier på ‘god hygiene’, er GL.iNet M300 et funn. For et par hundrelapper (den er underlig nok ikke til salgs i Norge, men Ebay fungerer utmerket) har vi et uslåelig reisefølge. Og en flott erstatning for hjemmeruteren de fleste ISPer finner det for godt å levere.
Denne erstatningen har vi allerede gjort – med en annen 'småtass', pfSense SG-1000 (se Generasjonsskifte i nettverket: Fra SDN til 6-pack og P4) som vi er godt fornøyd med. En klassisk ruter/brannmur/VPN-terminator med god kapasitet og ekstrem funksjonalitet til små penger.
M300 kunne gjort den samme jobben, men gjør seg enda bedre som reisefølge. Den gule boksen har 2 Ethernet-porter, to WLAN-enheter (2,4GHz 802.11b/g/n), tar strøm fra en USB-port (5W) og kan bruke mobilen som Internett-forbindelse via USB. Den kan være ruter eller bro, åpen eller brannmur, og er akkurat så fleksibel som tilkoblingene indikerer: Ether-til-Ether, Ether-til-WLAN, WLAN-til-WLAN, WLAN-til-Ether, mobil-til-LAN-og-WLAN etc. VPN-klient eller -server, pakkefilter, RADIUS og alle standarder og funksjoner vi kommer på. Pluss OpenWRT Linux og grundige veiledninger skulle vi ønske å lage vår egen variant. MIPS CPU 580MHz og ‘rimelig’ kapasitet – 128MB RAM, 16MB Flash.
Hvordan alt dette kan koste et par hundrelapper inklusive frakt fra Kina, er et mysterium - helt til vi husker hva RaspberryPi, Arduino og tilsvarende koster, og at programvaren er Open Source. Som vi nevnte - det perfekte reisefølge. På hotell der ‘gulingen’ kobles til hotellets WLAN og leverer vårt eget trådløse nettverk. Ingen nye pålogginger hver gang vi har vært ute, privat deling av data mellom egne klienter uten at hele hotellet ser det, og en VPN vi har større tillit til enn app-baserte komponenter på hver klient.
Alternativt kommer den til unnsetning på hytta eller på terrassen, som WLAN-extender når ‘utelivet’ kaller og ICE-boksen blir for svak. Trenger vi bedre dekning, finnes det en variant med eksterne antenner for en hundrelapp ekstra. Pluss farger og varianter for andre behov.
Et inspirerende bekjentskap som ikke bare forenkler, men leverer sikkerhet på proff-nivå. For de av oss som har noen ‘sikkerhets-kalorier’ til overs …
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.