Kan ledelsen digital-transformeres?
Sertifisert transformatør. Ved første øyekast en spøkefull feilstaving av 'montør' eller 'transformator'. Men tittelen 'transformatør' treffer de fleste av oss – fra utviklere til toppledere: Vi er ansvarlige for å transformere virksomheten inn i digital-alderen. Men er vi kvalifiserte for jobben?
'Spesialist-utdannelse' for digital-transformatører startet for 5+ år siden. Behovsdrevet og naturlig: Et akutt behov i markedet for 'hjelpere' som kunne assistere og rådgi i transformasjonsprosessen. Etterhvert sto også konsulent-selskapene i kø for å hjelpe – og mange av dem har viktige og nødvendige bidrag å komme med.
I 2021 ser verden annerledes ut. Konsulent-selskapene 'ruler' de store prosessene og de store oppdragene, mens utallige mindre virksomheter og store deler av offentlig sektor sliter med å komme skikkelig i gang. Til tross for suksesshistoriene - som det etterhvert er blitt mange av i alle segmenter, er status alt annet enn tilfredsstillende. Og løses ikke av konsulent-horder, uansett hvor kompetente og erfarne de måtte være. Av mange årsaker der den kanskje viktigste – og én som er lett å glemme eller overse – er at digital transformasjon ikke er et prosjekt, men en prosess. Den startes, men stopper aldri – mens konsulentene kommer og går. Vi trenger egen kompetanse – om ikke på teknisk detaljnivå, så på helheten, oversikten, planleggingen, forståelsen, mulighetene, endringene, trendene. Banalt, men reelt – det står og faller med oss, ikke med de eksterne ressursene vi i perioder kan eller må ty til.
Med dette bakteppet er det naturlig at en kursoversikt for 'digitale transformatører' vakte vår oppmerksomhet forleden. Hevet seg over støynivået i epostkassen bokstavelig talt. Ikke fordi det er få av dem, men fordi noen av navnene bak trigget nysgjerrigheten. Hva gjør MIT, Stanford, Berkeley, Coursera og flere med utdannelse innen digital transformasjon?
Og la oss slippe katten ut av sekken med det samme: De fokuserer mye på ledere og ledelse, lite på teknologi. Målgruppene er oftest toppledere og mellomledere - pluss spesielt interesserte. Samtidig er spennvidden på detaljnivå stor, både innholdsmessig og omfangsmessig. Fra LinkedIns 45-minutters introduksjon til (deler av) master-studier. Stanford går rett på 'digitalt lederskap' med
Mens Berkeley – i alle fall i beskrivelsen – tar en mer teknologi-orientert innfallsvinkel:
Coursera, som leverer web-kurs på vegne av utdannelsesinstitusjoner og partnere fra store deler av verden, har i dette tilfellet University of Virginia og Boston Consulting Group som partnere, og sikter lavere enn de to foregående. Kursene er mer kompakte og rimeligere, har mindre interaksjon og bygger basis-innsikt – for ledere eller kommende spesialister:
Cornell University har innovasjon som rød tråd, og tilbyr ledere og 'drivere' et rammeverk for idéutvikling i digitale omgivelser:
MITs innslag i dette selskapet er det mest teknologi-orienterte og rettet mot samme gruppe som Cornell ovenfor. Målet med kursene er forståelse av hvordan digitale teknologier og områder som AI, IoT, Cybersecurity, Blockchain og Cloud bidrar til å forme både virkelighet og muligheter for virksomheter i en digital virkelighet. Kursene har hands on øvelser, og forutsetter en viss teknologi-kompetanse:
EdX er – som Coursera – en service-organisasjon som tilbyr web-varianter av kurs og programmer (mange av dem gratis) fra velrenommerte akademiske kilder som MIT, Harvard, Boston University, Berkeley. Kurs-programmene som vedrører digital transformasjon fokuserer på trender:
Behovet for riktig forståelse av marked og trender gjør denne fokuseringen spesielt interessant for virksomheter som er heldigitale, som opererer i segmenter skapt av den digitale økonomien og har ambisjoner om å være i forkant av utviklingen.
En odditet – eller i alle fall en fersking - i dette bildet er LikedIn, som vi også nevnte innledningsvis. LinkedIn Learning har mange års fartstid som formidler av produktspesifikke kurs, for eksempel for Adobe produkter, Google tjenester, Microsoft-produkter og mange andre. Mer ledelsesesorienterte disipliner er av nyere dato, men ikke nyere enn at Digital Transformation kurset allerede er gjennomført av over 60.000 'elever'. En del av forklaringen er at kurset er på 45 minutter og koster noen hundrelapper. En lavterskel start som trolig vil gi mersmak – nærmest uansett hvor på stigen du befinner deg:
En inspirerende samling – som sammen med kurstilbud fra tusenvis av andre kilder lokalt og internasjonalt, understreker viktigheten av å løfte eget kompetanse- og forståelsenivå for digital transformasjon. Og – like viktig – fremhever ledelsens rolle. Der ledelsen ikke forstår digital transformasjon, fortsetter 'spot-digitaliseringen': Klassisk teknologibasert optimalisering av historien.
Hvis ledelsen digital-transformeres og bokstavelig talt er med på 'transformasjons-teamet', skjer det imidlertid underlige ting. Positivt underlige. Vi som 'driver' endringene kan diskutere med 'likesinnede', møte forståelse i stedet for skepsis, bruke kreativitet i stedet for virtuelle håndgranater og trusselbilder for å løse utfordringer og planlegge store løft.
Klart vi vil gjøre ledelsen til transformatører. Nå. Kursene finnes, terskelen er lav, motivasjons-oppgaven riktignok krevende, men alternativet lite lystelig – for alle. Dessuten - også (topp)ledelsen bør ha fått med seg rapporten fra World Economic Forum som for et par år siden slo fast at mer enn 50% av arbeidsstyrken må omskoleres innen 2022. Det gjelder ledere i minst like stor grad som andre. Og 2022 er neste år ...
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.