IPv4: Den gamle protokollen

Mens store deler av IT-verden synes å ha nok med sitt, rykker det tospråklige Internettet ufortrødent nærmere. 500 millioner nye Internett-klienter skal betjenes i 2012 – i tillegg til de milliardene som er der allerede. Det er mer enn IPv4 kan svelge unna.

Allerede før vi går inn i 2012, manifesterer en interessant forandring seg: IT-markedet snakker ikke lenger om IPv6 som ‘den nye protokollen’ eller ‘neste generasjons protokoll’, men om IPv4 som ‘den gamle protokollen’. En tilsynelatende bagatell som signaliserer en viktig holdningsendring. At mer enn 99% av Internett-trafikken fortsatt er IPv4, endrer ikke det faktum at dette er den gamle protokollen. Når de store aktørene i markedet legger om fra gammelt til nytt – og snakker om det, starter på mange måter en ny tidsregning i Internett-sammenheng. Google gjennomførte omleggingen tidligere i år, og samlet mange nyttige erfaringer som vi skal komme tilbake til på nyåret. Det er ingen grunn til å undervurdere utfordringen, ei heller gevinsten i den andre enden. Det siste kommer som en overraskelse på de fleste.

I alle miljøer som introduserer IPv6 ser vi at trafikkbildet endrer seg. Klientene plukker automatisk opp IPv6-adresser lokalt (autodiscovery) og tar dem umiddelbart i bruk – dersom de får lov. Plutselig er W7-, OSX- og iOS-klienter aktive IPv6-brukere for programvare-oppdateringer og ulike kommersielle tjenester.

Endringen får nettverksansvarlige til å hyperventilere, mens de desperat leter etter blokkeringsmekanismer i brannmurer og rutere. Det er feil angrepsvinkel. For det første skal en slik evaluering gjøres før trafikken åpnes, og for det andre er denne trafikken nettverksansvarliges mulighet til å bli kjent med protokoll, mekanismer og forandringer. En mulighet, ikke en trussel.

En undersøkelse fra Network World forteller at de fleste Enterprises – store, internasjonale organisasjoner – regner med å være IPv6-klarerte innen 2013. De har ikke råd til å miste kontakten med noen del av verden. Hvem har vel det?


Se også IPv6 i 2011: Ingen vei utenom?, IPv6 FAQ del 1, IPv6 FAQ del 2.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.