IT+helse: Ruvende inkompetanse
Helse-Norge ruver på mange måter, kun unntaksvis med positivt fortegn. Kostnadene til tross. Og IT er intet unntak – en virkelighet vi har fått behørig dekket i både fag- og dagspresse. En hverdag preget av regelrytteri og fantasiløshet.
For eksempel kunne TV-nyhetene for en tid siden fortelle at pasientjournaler sendes med ambulanse mellom sykehus og pleieinstitusjoner på Vestlandet. Og sikkert andre steder. Besynderlig ressursbruk i telemedisinens tidsalder, men det skulle bli verre: Etter mottak av journalen bruker en sykepleier i gjennomsnitt 2 dager på å skrive inn journalen på nytt i deres system – innimellom alle andre oppgaver. Uten å gripe fatt i de underliggende årsakene, vil ryggmargsrefleksen til en IT-profesjonell være omtrent slik: “En printer/scanner til noen hundrelapper kunne gjort ‘innskrivingen’ på et par minutter. Hvor er kompetansen, fantasien?”
Like bisarr, om enn i en annen retning, var følgende konstatering fra ‘ansvarlig hold’ om nasjonalt pasientregister (kjernejournal) for et års tid siden: “Det vil ta minst 10 år til.” Etter å ha studert løsningene i land rundt oss, mener helse-Norges ekspertise at ingen tilfredsstiller våre krav. Har det falt dem inn at kravene kan være feil? Ingen ting må ta 10 år i Internett-alderen – med mindre noen ønsker at det skal ta så lang tid. Vår påstand er at dette kan gjøres på mindre enn 5 år dersom viljen finnes.
I mellomtiden ruller milliardene og pasientene lider. Sammen med helsepersonell som bruker en vesentlig del av sin tid på oppgaver som burde vært automatisert for et tosifret antall år siden.
Siste skudd på denne etterhvert så frodige stammen, ble servert i CW i midten av mars. Helse Sør-Øst innrømmer betydelige problemer på IT-siden. Vi får innblikk i så mye som ikke fungerer at vi undres om listen over hva som fungerer kanskje ville være kortere og enklere å forholde seg til.
Sleivspark til side: Utrolig nok brennes røntgenbilder på CDer og sendes med drosje mellom sykehusene. Vi må anta at ingen har funnet bedre alternativer ‘som tilfredsstiller kravene’. Like underlig – og trivielt å løse – som første eksempel ovenfor. Det må da ha slått noen at det som kan brennes på CD, også kan sendes over nett? At sikkerheten på nett med helt dagligdagse verktøy er dramatisk mye bedre enn i en drosje. Og at kostnaden er minimal og tidsforbruket marginalt. Kurering av symptomer, javel. Men ett sted må det begynnes. Ta tak i det som burde vært gjort for 10+ år siden. De lavthengende fruktene.
Det er ironisk at unntaket ikke bare bekrefter regelen, men forsterker inntrykket av ruvende inkompetanse. Helse Vest handler, leverer, sparer penger og utfordrer bremsene. Og demonstrerer at Helse-Norge mangler kreativitet mer enn kompetanse. Evne og vilje til å tenke løsninger i stedet for problemer. Og mot til å parkere snevre regelryttere og innsiktsløse politikere. Dagens ineffektivitet i store deler av Helse-Norge er kostbar, livstruende og unødvendig.
Se også Gi oss en IT-diktator.
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.