Opptur for fly = nedtur for video
Hvor ble det av video-konferansene? “Bjørn Kjos torpederte dem” er det populære svaret. Og en del av sannheten.
Drevet av brå og ektefølt miljøbevissthet og optimistisk optimalisering fikk video-konferanser et kraftig oppsving på 2000-tallet. Mot slutten av tiåret stagnerte det – ikke på grunn av, men med god hjelp fra finanskrisen. Siden har veksten aldri kommet tilbake. Til tross for stadig bedre produkter og mer ‘bang for the buck’ funksjonalitetsmessig. Er oppturen over?
Mye tyder på det. Enterprise-markedet, dominert av Cisco og Polycom, flater ut – en tendens som ble spesielt tydelig fra 2011 (se tall fra IDC). Her er de viktigste drivkreftene bak endringen:
- Reisekostnadene – spesielt flybilletter – har falt kraftig siden 2005 – nasjonalt og internasjonalt. Flere ruter og nye verktøy gjør det enklere å booke, endre og tilpasse reiser mer eller mindre ‘on the fly’ (!).
- Prioriteringen av personlig kontakt har endret seg. Etter 10 års bruk av videokonferanser kjenner markedet deres sterke og svake sider. Dermed kan vi prioritere ut fra kunnskap i stedet for antagelser.
- Miljøfokus har endret seg. Idealisme er i stor grad erstattet av pragmatisme. Ikke nødvendigvis positivt for miljøet, men et faktum.
- Enkle og lett tilgjengelige video-telefoni løsninger for konsument-markedet – Skype, Facetime, Google Hangout og flere – senker terskler og endrer kvalitetsbegreper. Markedet velger de raske, enkle og lett tilgjengelige verktøyene for enkle behov, fysiske møter for de krevende variantene. Kostbare konferanseløsninger blir stående underutnyttet.
Konsekvensen er ikke at det profesjonelle video-konferanse markedet blir borte, men at det krymper, er på vei mot et hjørne, finner sin nisje. Den vil være mer enn stor nok for en håndfull profesjonelle aktører, men ligner lite på den gullgruven mange hadde forestilt seg.
Ingen uvanlig utvikling, snarere tvert imot. Eksemplene florerer både i og utenfor teknologisektoren. PDAene hadde en kort ‘boom’ før de ble avløst av smarttelefoner, men ble ikke borte. De lever i sine nisjer – for eksempel hos billettørene på toget, store logistikk/transport-løsninger og mange andre. ATM skulle revolusjonere det meste på nettverks-siden – og erstatte Ethernet, blaffet opp rundt 1995 og forsvant dit den kom fra, til telecom-sektoren. Der erstattes den i disse dager ironisk nok av nettopp Ethernet.
Økonomien styrer prioriteringene. Relativt rimelige lastebiler terminerte kystskipstrafikken og det meste av godstransport på bane. Billige flyreiser, lett-tilgjengelige tekniske løsninger og lavere miljøfokus flytter videokonferanse-markedet til et hjørne. Naturlig og velkjent. Og viktig å være klar over.
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.