Langtidsplan = utgått på dato
“Hva skal vi lære IT-studentene som er relevant om 7 år” spurte en ingress i Computerworld for noen uker siden. “Feil spørsmål” svarer vi.
Fordi ingen vet svaret – og like viktig: Vi vet at vi ikke vet. Lange prosjekters og (detalj)planers tid er forbi – like mye som fossefall-metodikk for utvikling er passé. På mange teknologi-områder er 3 år lang tid – OK for vyer, for lang tid for planlegging, umulig for utvikling og tvilsom for utdanning.
Likevel fortsetter deler av markedet som om ingen ting har skjedd. Inklusive utdanning, der nevnte CW-artikkel diskuterer ambisiøse prosjekter som skal skape modeller for “fremskriving av behov”. På godt norsk det samme som “pålitelige spådommer”.
Bortkastede ressurser etter vår oppfatning. Å spå om fremtiden har alltid vært vanskelig. Å ekstrapolere 3-5 år har vært mulig, men ikke nå lenger. Og igjen: Vi vet at vi ikke vet. Vi vet at verden om 3 år ligner like lite på dagens fremskrivninger som dagen i dag ligner på 3 år gamle spådommer. Sjekk selv: Hvor var nettbrett og BYOD for 3 år siden? At nye modeller og simuleringer skal endre på dette, er ønsketenking.
Hvorfor ikke akseptere virkeligheten – at den lange planleggingen som regel er unyttig. Også for utdanning. I ‘vår bok’ må det være attraktivt og tilllitvekkende for studentene i langvarige studier å vite at utdanningen blir tilpasset virkeligheten i stedet for historien. Løpende.
Tilsvarende for IT-avdelingen og IT-bransjen. 3 år er laaaang tid. Planer blir hvileputer i stedet for nyttige verktøy. Intet argument for ikke å se fremover – tvert imot: Behold perspektivet, forkort planene. Tankegangen er sammenfallende med den kjente boktittelen “Think Big, Act Small” – som ofte får tillegget “fail fast, learn rapidly”. Det virker.
Se også
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.