Kode som skriver kode: Tøv eller trussel?

Klart det er mulig. Kodegeneratorer har eksistert i mange tiår. Men bør utviklere/programmerere føle seg truet?

Financial Times tok opp temaet nylig under tittelen “Will software that writes code alter tech’s script?”, og viser til både akademiske og kommersielle prosjekter som ‘jobber med saken’, enkelte med oppsiktsvekkende resultater.

Noen reell årsak til profesjonell bekymring i utvikler-kretser serverer FT imidlertid ikke. Eksemplene er interessante, og ingen bestrider at også software-utvikling som håndverk er i rask endring. Dagens løsningsarkitektur skiller seg vesentlig fra gårsdagens (se Cloud-Native Architecture), og muligheten for mer eller mindre automatisk generering av løsninger (skreddersøm) følger nærmest med på kjøpet. Men generering av løsninger er noe ganske annet enn generering av kode.

Viktige endringer drevet av microservices og nye verktøy. Smarte høynivå verktøy som henter ingredienser fra en flora av tjenester og komponenter, og bygger skreddersøm med i rekordfart – via stemmen, pek og klikk eller enkle beskrivelser. Programmering erstattes av sammenkobling, konfigurering og tilpasning av ledetekster. [Ironisk nok det motsatte av hva SAP, Oracle og andre har kalt ‘konfigurering av standardløsninger’ i flere tiår, og som i realiteten har vært ‘programmering av nonstandard-løsninger’.]

Denne ‘LEGO’-modellen – sammenkobling av mer eller mindre standardiserte tjenester eller moduler – har vært under utvikling i flere tiår. Microservices og standardiserte APIer løfter den til et nytt nivå. I stedet for å være innelåst i én leverandørs proprietære verden, kombineres tjenester og funksjoner etter behov og egenskaper. Lite koding og definitivt ikke kode som genererer kode – med mindre vi generaliserer begrepet ‘kode’ kraftig.

Blant mange interessante verktøy i denne sfæren er ferske Blynk én av våre favoritter: En konfigurerbar app som via lokal server eller en skytjeneste snakker med ‘dingser’ – Arduino, Raspberry Pi og en håndfull andre. Ikke rakettforskning, men en øyeåpner og ‘idegenerator’ fordi den senker terskler og åpner dører – på samme måte som Ruby on Rails i en annen sammenheng for snart 10 år siden. Styre datasenteret via en app? Klimakontroll i bygningen? Garasjedør og port? Blynk og slektninger leverer. Lav terskel, lave kostnader, ingen koding – og demonstrerbart på timer i stedet for uker eller måneder.

Kode skriver sjelden kode. Kode er like viktig, men mindre synlig enn tidligere. Kode brukes annerledes, tjenester og løsninger bygges annerledes og hele markedet må tenke annerledes for å henge med, forstå, utnytte.

Med en liten omskriving blir FTs overskrift relevant: “Will software that creates applications alter Tech’s script?” Utviklingsmiljøer står foran store endringer. Vi trenger mindre kode, mer design. Færre kodere, flere designere. Hvorfor ‘kidsa skal lære koding’ forblir et mysterium.


Andre interessante aktører i samme gate som Blynk: Particle, ThingSpeak, Temboo, IFTTT.

Se også NewYorker-artikkelen The Software that builds Software som heller ikke handler om kodegenerering, men om GitHub og dens rolle i moderne software-utvikling. Tankevekkende, inspirerende, trendsettende.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.