Førerløse biler endrer din IT-strategi

Science fiction er interessant – og ufarlig. Underholdende spekulasjon helt til fremtiden banker på døra og presenterer seg: “At your service.” Hva gjør vi da?

En strategi forteller hvor vi skal i perioden. Målbilder, veilvalg, styringsparametre. Hvis den skal ha verdi ut over avkrysning på ‘todo’-listen og ‘signoff’ i styret, må strategien være basert på realistiske og relevante forventninger til utvikling i perioden. Endringer som påvirker målbilder og veivalg. Og mens førerløse biler neppe har noe i akkurat din strategi å gjøre, burde deres eksistens og konsekvensene av den sende de fleste av oss tilbake til prosessen. Det samme burde Siri, Now og Cortana. Og Apples ferske Pencil. Isolert sett er alle hver på sin kant et teknologisk utviklingstrinn. I praksis forandrer de måten vi tenker, agerer og arbeider på. Akkurat som iPhone i 2007 og iPad i 2010.

Essensen er lavere terskler. At det umulige blir mulig, er interessant, men ikke relevant for hverdagen. Førerløse biler har ingen direkte effekt på vår hverdag. Men når det umulige ikke bare blir mulig, men billig og lett tilgjengelig, er situasjonen en annen. Vi hadde hatt Internett på mobilen i 10 år før iPhone, men ingen brukte det. For vanskelig, lite nyttig. iPhone ikke bare senket, men fjernet terskelen. Siri, Now og Cortana gjør det samme. Etter flere år som interessante mer enn anvendelige innslag, er de ‘personlige assistentene’ eller ‘digitale assistentene’ blitt anvendelige, enkle, nyttige. Om 2-3 år vil mange av oss, kanskje de fleste, snakke like mye med telefonen som i den.

Tilsvarende med Amazon’s Echo: Vi snakker til den, gir kommandoer, får rask respons uten komplikasjoner. Når vi leser om smarte hus (Aftenposten 30/11), grøsser vi. Ikke av smartheten, men av tanken på å skulle logge på en telefon eller et brett for å regulere et lys eller åpne en dør. Hva hjelper det at noe er smart hvis det er tungvint?

De stemmebaserte grensesnittene fører til at vi klikker mindre, snakker mer og kommer raskere til resultatene. Det er smittsomt. CUI blir viktigere enn GUI. Klart det får konsekvenser for strategien!


Se også Nettbrett + penn = 2016.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.