Digitale bremser i offentlig sektor

Er den høye sigarføringen rundt digitalisering av offentlig sektor mye skrik og lite ull?

Vi venter ikke revolusjoner over natten. Vi vet at ting tar tid. Samtidig har vi forventninger til både politikere og ledere. At de vet nok om endringsprosesser til å forstå at digitalisering er litt teknologi, mye organisasjon og mennesker.

Det finnes lyspunkter. Felles for de fleste av dem er at de er kjørt av sterke ledere og fagpersoner som forstår, tør og handler – og ikke lar seg stoppe av politisk opportunisme eller byråkratisk endringsvegring.

Like fullt er det generelle inntrykket at offentlig digitalisering bygger tak og vegger før grunnmuren er etablert. Resultatet gir seg selv. Her er noen tilfeldige eksempler – symboler på grunnmurens beskaffenhet:

  • Rigide innkjøps-/anbuds-prosedyrer og -prosesser etterstreber en form for papir-idealisme eller rettferdighet som umuliggjør behovstilpasning og defokuserer formål til fordel for prosess. Innen en leverandør kan velges, er målet gammeldags, behovene endret og prosesskostnadene enorme. Ikke bare for kunden, men for leverandørene, som mister interessen på grunn av kostnader og risiko.
  • [Fra Dagsrevyen 8/5/16] En 18-åring havner i Namsmannens synderegister uten å ane hva saken gjelder. Fordi han har flyttet og ingen ‘i systemet’ er pliktige til å sjekke om adresser er riktige. Ei heller Forliksrådet, som like godt avsier uteblivelsesdom. På toppen av det hele sier en talsmann fra justisdepartementet at det er OK. ‘Det virker det meste av tiden’ er argumentet. Hvor ble det av sunn fornuft, ønsket om å gjøre en god jobb og viljen til å bruke tilgjengelige ressurser?
  • For egen del opplevde vi forleden å få utpantingskrav fra kemneren. Slikt tar man ikke lett på. Flere forutgående runder for å oppklare en feil i byråkratiet var tydelig glemt, både digitalt og analogt. Etter en telefon og tilbakeringing, kom beklagelsen. To dager senere kom et nytt og enda skarpere utpantingskrav.

Eksemplene – som florerer i nyhets- og sosiale medier – har lite med digitalisering og mye med innstilling å gjøre. Denne innstillingen blir ikke bedre av digitalisering. Tvert imot hemmer den effektiv digitalisering. Derfor er det her prosessen må starte.

Vi ønsker – og bidrar gjerne til – rask digitalisering av offentlig sektor, og foreslår å starte med innstillingen til den enkelte. Fra saksbehandlere og etatssjefer til departementsråd og statssekretærer.

Det digitale Norge trenger riktig teknologi, forståelse og helhetstenking, men mest av alt: Medarbeidere og ledere med riktig innstilling – til jobben, til kunden, til endringsprosesser.


Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.