Supercomputer for $15?

Den landet på skrivebordet for et par uker siden. PINE64 – ‘The World’s first $15 supercomputer’ har flyttet fra entusiastisk idé til virkelighet. Men hvor super er den?

Til tider lar vi oss rive med av entusiasme. Og Kickstarter flommer over av akkurat det. Mer eller mindre realistiske tekno-prosjekter på søken etter crowdfunding. Mange lykkes – i alle fall med første runde. Noen kommer aldri i gang. Da kommer pengene tilbake eller blir aldri trukket. Tillitvekkende og vanedannende.

Tilbake til supermaskinen, som kostet oss $19 pluss frakt, til sammen $29. $19 fordi vi ønsket oss mer hukommelse. Supermaskin med 512MB hukommelse nærmer seg en selvmotsigelse. 1GB er bedre, men er det 'supert'? Hva kvalifiserer egentlig PINE64 til betegnelsen ‘supermaskin’?

Først og fremst 64-bits prosessor. Verden flommer over av imponerende datamaskiner i kompaktformat, men med ett unntak er ingen av dem 64 bits. Arduino, RaspberryPi, Vocore, Orange Pi – 32 bits alle sammen. Intel-baserte UDOO X86 er 64 bits (også den på Kickstarter, på søken etter crowdfunding), men kommer først til vinteren og koster 6 ganger mer. Unntaket er RaspberryPi 3, som har samme ARM-prosessor, svakere grafikk, WiFi innebygget og koster det dobbelte.

Hjernen i PINE64 heter ARM Cortex A53, har 4 kjerner og klokkes på 1,2GHz. Imponerende, men ikke kvalifiserende til navnet. Dual Core Mali 400 MP2 GPU som leverer superHD (4K) via HDMI hjelper. Men er den ytelsesmessig bedre enn for eksempel top of the line brett som iPad Pro (9,7") eller Razor Edge?

Svaret er nei og målestokken er feil. Det er ikke rå ytelse som gjør PINE64 til supercomputer, men power for money. Den kan lett drive en berøringsskjerm, den har kamera-input, Ethernet, USB og SD-card slot pluss RaspberryPi-kompatibel GPIO-buss. Og flere Linux-varianter inklusive Android, dog ingen som fullt utnytter 64-bits potensialet - enda.

PINE64 er morsom, beviser et poeng, men er fortsatt på søken etter et ‘hjemmemarked’. De fleste IoT-orienterte anvendelser klarer seg med vesentlig mindre kapasitet (RaspberryPi 2 eller Zero, Arduino eller den mer kostbare og ‘proffe’ Creator Ci40). Prisen gjør PINE64 spennende for bitfiklere – som media-senter og TV-set-top-boks, men innen den har fått passende innpakning (boks) og WiFi, nærmer kostnaden seg en off-the-shelf boks [MXQ-4X koster $35].

For oss er PINE64 enn så lenge headless Linux-server som erstatter en RaspeberryPi 2B og leverer mange ganger ytelsen. Den koster mindre, er fysisk større, og gir mye for pengene – hvis ressursene passer til behovet.

Benchmarks? Det kommer vi tilbake til ved en passende anledning – sammen med tilsvarende for RaspberryPi 3, VoCore ($20, kompakt, mindre ytelse, mer anvendelig), C.H.I.P ($9, ytelse omtrent som RaspberryPi Zero, men mer komplett), og en annen allsidig odditet: HLK-RM04. Følg med!


Se også …

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.