Katastrofeprosjekter, dataflyt og positive overraskelser

«Vi må ha mer samordning. Enklere samarbeid, deling og søk, bedre tilgjengelighet. Kort sagt – alt må bli bedre.” Så er en ny runde forbedringer i gang – omtrent som i fjor og forrige tiår. Offentlig og privat sektor – alle skal forbedre. Hvor ble det av forbedringene som skulle leveres i forfjor og i fjor?

Det blir nye utredninger, RFP, anbud, evaluering og valg. Kjente, trygge prosesser ispedd moderne ingredienser som lean, spenst og scrum. Det får 'pakken' til å virke up to date. Så kjører vi – og 12 til 18 måneder senere er utviklingen i full gang. I mellomtiden har behov, virkelighet og muligheter endret seg vesentlig, og enda et prosjekt er på full fart mot stupet.

Vi spisser, men bare litt. Vi skriver mars 2017 og norske IT-prosjekter kjøres faretruende ofte etter samme mal som for 10+ år siden. Andre begreper, noen justeringer her og der, men samme fokus, samme skala, omtrent samme mål. Det er katastrofalt.

Mye er galt og går galt med slike prosjekter. Selv lean, scrum og spenst - om aldri så moderne og riktige i seg selv, blir feil fordi de anvendes smalt, starter med historien eller blir mål i seg selv. Og lakmustesten er ganske enkel: Sjekk forventninger, målestokker og startpunkt. Hvis minst én av dem sitter fast i historien, blir nye prosjekter garanterte katastrofer, uansett hvor flotte eller 'riktige' målene måtte være. Små eller store, alltid kostbare, noen ganger drepende for virksomheten. Og - i motsetning til hva som ble hevdet i Computerworld Norge rundt årsskiftet - digitaliseringsstrategien fra 25 år tilbake har ABSOLUTT IKKE noe for seg. Det blir som å lese bruksanvisningen for en gammel Lada for å bli kjent med din nye Jaguar. Ingen gjør det.

Hva har alt dette med dataflyt å gjøre? Det er her den positive overraskelsen ligger. Hvis vi – alle som planlegger prosjekter, digital transformasjon, utvikling, … – starter med data og dataflyt, og aksepterer at prosjekter må være korte – er avstanden til suksess drastisk forkortet. Hvor går (flyter) dataene, hvor burde de gå? Har vi riktige data, hva mangler, hvorfor? Overraskelsene – de fleste positive – står i kø. Hvis virksomheten er mer enn 2 år gammel er sannsynligheten nær 100% for at dataene ikke flyter optimalt. De oppstår (legges inn på nytt) mange steder, brukerne/kundene er underutnyttet (se IoT – det er deg, det), eksterne kilder og tjenester er underutnyttet – og alt for mange personer er involvert.

Prøv selv. Og når konklusjonen skal trekkes, stillinger skal fases ut og organisasjonen skal tilpasses en ny virkelighet – fullfør øvelsen. For det var vel optimalisering som var målet, ikke sysselsetting? Én eller flere av lavere kostnader, høyere kvalitet, raskere behandling, bedre produkter, fornøyde kunder, større fleksibilitet, ressursutnyttelse?

Årsaken til at gevinstrealisering i mange år har vært en arkeologisk ekspedisjon i etterkant av prosjekter, er manglende fullførelse. I digitalalderen er det ikke mulig. Det syns for godt.


Se også …


Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.