Inspirerende dronedans
Droner forårsaker ikke lenger hevede øyebryn – med enkelte unntak. DJIs lille SPARK er ett av dem – snill som en due, skarp som en falk og veloppdradd som en jakthund. En eksplosiv kombinasjon.
Mange av oss har humret over historier om ‘gesture’-kontrollerte TVer. Unge og eldre som fekter ukontrollert for å skifte kanal, senke volumet, slå av eller på vidunderet som ikke lenger trenger fjernkontroll. Andre varianter er ‘snakkbare’ – og historiene like fornøyelige. Begge – pluss minst en håndfull andre eksempler – fungerer som påminnelser om at ‘technology should be helpful, not painful’. Mislykkede, men erfaringsdannende eksperimenter. Trinn på veien til suksess. Erfaringer som har bidratt til å gjøre en mini-drone til en game-changer.
DJI SPARK har fascinerende funksjonalitet som flytter droner og dronefotografering fra ekspert til konsument. Intet kontrollpanel, ingen app, bare du og din drone. Styrt med håndbevegelser (som fungerer) og ansiktsgjenkjennelse minner bruken mer om en falk og hans eier enn om drone og pilot. Starter fra og lander i håndflaten, reagerer spontant på enkle hånd-kommandoer, tar bilder når vi ber om det, følger objekter i fart – og har utrustning som leverer høykvalitets foto og video.
Klart den kan styres fra smarttelefonen eller brettet, med større kommando-repertoar og mer kontroll. Men det er effektiv styring med bevegelser – gestures – som er eksplosivt. Pålitelig oppfatning av bevegelser som kommandoer, pluss trygg gjenkjennelse av og kobling mot personen, eieren. For 5 tusenlapper eller deromkring – som dekker motorer, batterier, kamera, servoer, bevegelsesstabilisering og mer – pluss selve rosinen i pølsen: En AI-engine med imponerende pålitelighet og kapasitet, hvis kostnad neppe utgjør mer enn ca. 20% av totalen.
Da begynner fantasien virkelig å ta av. Så mye funksjonell kapasitet for så lite penger betyr et kvantesprang i enkelhet og pålitelighet for produktgrupper i mange markedssegmenter: Industri, helse, transport, landbruk, sikring, bygg/anlegg, service og konsument.
DJI SPARK er ikke rakettforskning, men et imponerende stykke teknologi med uoversiktlige konsekvenser. Vi har sett det mange ganger før: Vanedannende enkelhet. Når markedet oppdager hva som er mulig, er det markedet selv, ikke oppfinnere eller teknologer som etterspør tilsvarende i andre sammenhenger. En enveiskjørt utvikling: “Hvis en billig drone kan lande i hånden og kjenne meg igjen på flere hundre meters avstand, hvorfor kan ikke produkt X gjøre det samme eller bedre?”
Visst er vi fristet til å bestille en DJI SPARK. Ikke fordi vi er interessert i droner, men for inspirasjon. Inspirasjon til å tenke nytt. Det kan ingen få for mye av.
Legg igjen kommentar
Du må være innlogget for å kunne kommentere.